ARRESTERT: Heidi Lilly er aktivist i bevegelsen «Free the Nipple». Her står hun ved stranda hun ble arrestert på i 2016. Foto: Geoff Forester/The Concord Monitor via AP
ARRESTERT: Heidi Lilly er aktivist i bevegelsen «Free the Nipple». Her står hun ved stranda hun ble arrestert på i 2016. Foto: Geoff Forester/The Concord Monitor via APVis mer

«Free the Nipple»-aktivister tapte i retten

- Vi er ekstremt skuffet, sier advokaten til kvinnene som ble arrestert på en strand for å være toppløse.

New Hampshire Høyesterett håndhever dommen mot de tre kvinnene som ble arrestert i 2016 for å ha gått toppløse på en strand i New Hampshire, USA.

Det ble bestemt, med et knapt flertall, at byen Laconias lov ikke diskriminerer verken kjønn eller kvinners ytringsfrihet. Det skriver New Hampshire Public Radio.

Loven sier at kvinner ikke har lov til å vise brystvorter offentlig.

VOLD ER GREIT, IKKE PUPP: Skuespiller, filmskaper og aktivist Lina Esco står bak «Free the Nipple» (2014). Budskapet er at det i USA er lov å vise vold, men ikke pupp. Først publisert i Dagbladet i 2013. Video: IFC Films Vis mer Vis mer Vis mer

Arrestert på stranda

I 2016 ble tre kvinner arrestert på en strand i Laconia i New Hampshire for å ha tatt av seg toppene og vise brystvortene sine. Da kvinnene ble spurt av noen andre på stranda om å dekke seg til, nektet de.

Deretter ble de tre kvinnene, Heidi Lilley, Kia Sinclair og Ginger Pierro, arrestert. Etter hendelsen valgte de å saksøke byen Laconia da de mener loven krenker rettighetene deres, og ikke samsvarer med grunnloven.

De tre kvinnene er alle aktive i «Free the Nipple»-bevegelsen, som jobber aktivt for kvinners rett til å gå toppløse offentlig.

Tapte i retten

Fredag ble det klart at aktivistene hadde tapt i retten, med et knapt flertall i favør mot å håndheve den omtalte loven. De hadde anket saken fra en lavere domstol.

- Vi er ekstremt skuffet over rettens dom om at å behandle kvinner annerledes enn menn ikke utgjør sex-diskriminering. Retten har gjort det kriminelt å være kvinne, sa kvinnenes advokat, Dan Hynes, i en pressemelding.

Kan anke saken

Laconia-loven om uanstendig eksponering forbyr sex og nakenhet offentlig, men utpeker kvinner ved å forby synlige, kvinnelige brystvorter i offentligheten.

Hynes sier han skal snakke med kvinnene om deres neste steg i saken, inkludert muligheten å om anke den til US Supreme Court, ifølge The Guardian.

Ulike utfall i landet

Denne kjennelsen er det siste tilbakesteget i bevegelsen, som har hatt ulike utfall i liknende hendelser i andre deler av USA.

En dommer bestemte i oktober 2017 at en offentlig «uanstendighets-lov» i Missouri ikke strider med grunnloven ved å tillate menn, og ikke kvinner, å vise brystvortene sine. Et forbud mot offentlig nakenhet i San Francisco i 2013 ble også håndhevet av en føderal domstol.

Mens i Fort Collins, Colorado, hindret en føderal dommer i 2013 å gjennomføre en lov mot kvinners rett til å gå toppløs, og argumenterte med at den var basert på kjønnsdiskriminering.

Får støtte fra kjendiser

«Free the Nipple»-kampanjen startet i 2012, men fikk først stor oppmerksomhet i 2014 etter at en dokumentar med samme navn kom ut, regissert av Lina Esco.

Flere kjendiser støtter bevegelsen, blant annet Miley Cyrus, Rihanna og Lena Dunham.