Freetown frykter matkrise

FREETOWN (NTB-AFP-Reuters): Selv om livet begynner å vende tilbake til det normale i Sierra Leones hovedstad Freetown, er det økende bekymring for matvaremangel. Kampene i Sierra Leone har krevd minst hundre menneskeliv, mens rundt 1 000 er såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nigeriansk-ledete vestafrikanske styrkene ECOMOG hevdet lørdag at de hadde fått full kontroll over Freetown, og i dag våget mange av innbyggerne seg ut i gatene igjen.

ECOMOG-styrken innledet en offensiv 5. februar for å styrte juntaen i landet, som tok makten ved et kupp i mai i fjor. Målet er å gjeninnsette den demokratisk valgte presidenten Ahmad Tejan Kabbah.

Men selv om mange av innbyggerne ønsket ECOMOGs styrker velkommen, er stemningen langt fra lystig. Gravleggingen av de rundt 100 drepte setter sitt preg på byen. Mange frykter dessuten konsekvensene av byens tomme matvarelagre og for helsesituasjonen - både for byens innbyggere, og for de rundt 250 000 personene som ble jaget på flukt av kampene.

Den internasjonale boikotten mot juntaregimet har ført til varemangel. Og i den kaotiske situasjonen som oppsto under kampene i Freetown ble de matvarelagrene som fantes nærmest tømt. Nigerianske soldater ble utkommandert søndag for å hindre ytterligere plyndring av varer.

Ifølge ECOMOG kan hjelpeorganisasjoner nå trygt levere matvarehjelp, og søndag var det ventet minst to flysendinger med nødhjelp til innbyggerne i hovedstaden. Onsdag ventes en skipslast med 580 tonn mat fra FNs matvareprogram.

Og det haster med nødhjelp: Minst 500 000 mennesker har nemlig vært innesperret siden 5. februar, da kampene brøt ut mellom ECOMOG og den avsatte juntaleder John Paul Koromas styrker.