Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Fregatt i karantene

Fregatten KNM Fridtjof Nansen får ikke legge til kai i Norge før besetningen har gjennomført en 14 dagers karantene - på sjøen.

I KARANTENE: Fregatten KNM Fridtjof Nansen skulle etter planen lagt til kai etter gjennomført treningsprogram i England. På grunn av karantenereglene må den bli på sjøen. Foto: Fridgeir Walderhaug
I KARANTENE: Fregatten KNM Fridtjof Nansen skulle etter planen lagt til kai etter gjennomført treningsprogram i England. På grunn av karantenereglene må den bli på sjøen. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

- Jeg vil ikke si at de er sjøfast. De gjør jobben sin.

Det sier kommandørkaptein og kommunikasjonsjef Torill Herland i Sjøforsvaret til Dagbladet.

Fregatten KNM Fridtjof Nansen er søsterskipet til KNM Helge Ingstad, og er en av to operative fregatter i Norge. Fregatten har nå returnert til norsk farvann etter et seks ukers opphold i England.

Normalt hviler besetningen når de kommer tilbake etter lengre oppdrag, og fartøy legger til kai.

Men på grunn av karantenereglene innført på grunn av coronaviruset, får ikke KNM Fridtjof Nansen legge til kai før det har gjennomført en 14 dagers karanteneperiode - på sjøen.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

«Eksamen»

Herland forteller at fregatten har vært i England for å delta i treningsprogrammet Flag Officer Sea Training (FOST). Hun omtaler FOST som en «eksamen» for forsvarets fartøy, i regi av britiske Royal Navy.

KNM Fridtjof Nansen besto FOST-programmet tidligere denne uka. Treninga finner sted i Plymouth, og varer i seks uker, ifølge forsvaret.no.

- Når besetningen har helg, går de i land. Fartøyet har fysisk vært i utlandet, og besetningen har vært på utenlandsk jord. De må derfor automatisk i karantene fordi de kommer fra utlandet og skal inn i norsk territorium, sier Herland.

Tida på sjøen benytter besetningen til å drive operasjoner som normalt, sier hun.

- Vi kan nok alle signere på at vi har fått planer skrinlagt i forbindelse med covid-19. Det gjelder også besetningen på dette fartøyet. På et personlig plan må de nok tilpasse seg den nye situasjonen.

FØRST UTE: Ved Kaiser Permanente Washington Health Research Institute har de startet en klinisk studie av en potensiell vaksine mot coronaviruset. Video: Ap Vis mer

- Bekymrer hele samfunnet

Hun understreker at det ikke er noe som tyder på at noen om bord er smittet.

- Smitte er noe som bekymrer hele samfunnet, fra kongen og ned, sier Herland.

Hun viser til kongens tale søndag 15. mars.

- Hele verden er bekymret for dette. Derfor er vi årvåkne, vi har fokus på at vi i hvert fall ikke skal bidra til smitte, men begrense smitte så langt det er mulig. Ellers skal vi fortsette å drive operasjoner som normalt.

Hele Norges coronakart