Frekk fyr

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du skal tidlig tørre for redaktør å være. Dagboka kan i dag bringe historien om da Dagbladets nåværende sjefredaktør John O. Egeland skremte vannet av et knippe professorer. En hendelse som i professor Asbjørn Aarnes' nylig utkomne bok «Ut av fatning» er karakterisert som begynnelsen på universitetets fall. Plasshensyn tvinger oss til å gjøre et sammendrag: Et tog av studenter avbrøt et fakultetsrådsmøte. De var anført av den 20 år gamle John O. Egeland. Uten tegn til nervøsitet så han utover forsamlingen og sa: «Bli sittende i ro. Det skal ikke bli krummet et hår på deres hoder. Vi skal bare stille dere noen spørsmål om den makt dere utfolder i kraft av å være forskere og akademikere.»

- For en sinnsro, for et storartet åndsnærvær, hvisket Aarnes til sin sidemann, Tore Stubberud. - Ja, svarte Stubberud. - Han har sittet i skipsredermiljø og hørt gjennom generasjoner om hvordan man takler arbeidere.

Det stoppet ikke med dette. En professor fikk nemlig følgende salve fra student Egeland: «Hva slags rettigheter er det du tiltar deg fordi om du behersker serbokroatisk?»

Der og da ble professorene «avsatt». Og Egelands universitetskarriere endte like etterpå.