- Frekk og uredelig

- Det er utrolig frekt av statsminister Kjell Magne Bondevik å prøve å lage opprør i Arbeiderpartiet. Det er så frekt at det nesten overgår håndteringen av Gholam-saken, tordner Ap-leder Thorbjørn Jagland i en oppsiktsvekkende krass reaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- At Bondevik samme dag som han har inngått avtale om velferdspolitikken med Fremskrittspartiet og Høyre vender seg til Ap for å be om støtte til budsjettet, er ikke noe annet enn uredelig.

Dette er uvanlig sterk ordbruk fra Ap-lederen. At Bondevik tirsdag antydet at grasrota i Arbeiderpartiet ikke vil finne seg i at Jagland setter partiet på sidelinjen, tar ikke Jagland nådig opp.
Dermed er klimaet foran behandlingen av revidert nasjonalbudsjett iskaldt. Bondevik etterlyste Jagland på banen. Nå får han svar på tiltale.

En lengre samtale mellom Bondevik og Jagland i stortingsrestauranten i går løste tydeligvis ingen politiske problemer mellom dem. Kanskje prøvde Bondevik å dempe inntrykket hans uttalelser forleden kan ha skapt. Men det hjalp tilsynelatende lite.

De gamle budsjettkameratene Jagland og Bondevik står nå svært langt fra hverandre.

Ikke opprør

- Det er nesten smått av en statsminister å prøve å lage opprør i andres partier. Har en statsminister gjort det før noen gang? spør Jagland retorisk, og slår fast at Bondevik ikke må gjøre seg håp om noe opprør i Ap.

- At Bondevik mener et opposisjonsparti er på sidelinjen, er utrolig. Vi er åpne for samarbeid, men vi vil holde fast ved vårt program. Vi vil ikke opptre som regjeringspartiene, som går bort fra alt de har sagt. Slik uredelighet vil ikke vi gå inn i, sier Jagland fortørnet.

Tidligere i vår erklærte Jagland Bondevik politisk krig, og hevdet at Bondevik bløffer om egen politikk. Nå fortsetter Jagland krigen med å kalle statsministeren uredelig

Jagland fnyser av invitten til samarbeid om revidert nasjonalbudsjett, som legges fram i morgen.
- Nei, det får de fem partiene som har sikret kontantstøtten ta ansvar for. De blåste jo selv opp budsjettet med fem milliarder kroner. Nå vil de stramme inn. Det kan vi ikke vi ta ansvar for. Og hvis det kommer store økninger i strømprisen, som det spekuleres i, kan vi ikke være med på det.

Pengesløsing

- Ap er ikke fremmed for å øke energiprisene for å spare energi, men ikke for å finansiere pengsløsing.
Sentrumspartiene kan ikke binde seg til Høyre og Fremskrittspartiet i velferdspolitikken for flere år framover og så komme til oss på grunnlag av noen symbolske tiltak mot lederlønninger. De tiltakene støtter vi selvsagt. Men nullskatten for rederne gjør de ingenting med. Vi kan ikke ha en hel næring som ikke betaler skatt, sier Jagland.

På spørsmål om kontantstøtten utelukker budsjettsamarbeid mellom sentrumsregjeringen og Ap for hele stortingsperioden, gir Jagland ikke noe entydig svar.

En skam

- Problemet med kontantstøtten, som vi må ta inn over oss, er at den fortrenger andre satsinger. For Ap er eldre, helse og utdanning de viktigste sakene. Det ville være en skam om Ap ikke skulle klare å holde det vi lovet foran valget, men isteden brukte tre milliarder på kontantstøtte. Det avgjørende for Ap er at vi står ved våre forpliktelser overfor velgerne.

- Men betyr det at Ap ikke noen gang kan være med på finansiering av kontantstøtten etter at reformen er vedtatt av Stortinget?
- Vi må svare for hvert år for seg, og se på prioteringene. Det viktigste for oss er å få på plass til de sakene vi har prioritert: eldre, helse og utdanning. Det vi har lovet velgerne, vil vi ikke snu opp ned på. Det sier seg selv at det vil bli vanskelig å få plass til tre milliarder til kontantstøtten hvert år i tillegg til våre prioriterte saker. Regjeringen vil nesten ikke ha penger igjen til noe annet etter at kontantstøtten er finansiert.