Frekke hundetyver herjer hele landet

Flere oppdrettere advarer mot det som kan være organiserte hundebander.

MÅTTE AVLIVES: Den fem måneder gamle japanske spisshunden med dvergvekst, Tom Tom, måtte avlives etter at han ble funnet med to lårbrudd og indre skader. Tom Tom ble stjålet fra bilen til hundeoppdretter Paul Walle. Foto: Privat
MÅTTE AVLIVES: Den fem måneder gamle japanske spisshunden med dvergvekst, Tom Tom, måtte avlives etter at han ble funnet med to lårbrudd og indre skader. Tom Tom ble stjålet fra bilen til hundeoppdretter Paul Walle. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere frekke hundetyverier den siste tiden har satt kennelbransjen i høy beredskap. Nå advarer flere oppdrettere mot det som kan være organiserte hundebander.

• De stjeler populære «veskehunder» og dyre raser
• Jakter på premiehunder som har gjort det bra i konkurranser
• Stjeles fra biler, luftegårder og hager
• Selges videre eller brukes til avl

Stjålet rett foran nesen på matfar
Oppdretter Paul Walle fra Bogen i Ofoten er blant flere som har blitt utsatt for hundetyvene i sommer. For fem uker siden ble shiba-valpen Tom Tom stjålet rett foran nesen på matfar.

- Jeg skulle lufte Tom Tom, og så en mann som stod i oppkjørselen og kikket opp mot huset. Han var velkledd og så ordentlig ut, snakket gebrokkent engelsk og hørtes ut som en østeuropeer, sier Walle til Dagbladet.no.

-  Jeg la Tom Tom i et bur bak i bilen, mens jeg snakket med mannen. Han skulle til flyplassen, men hadde et dårlig kart, så jeg gikk inn i huset for å hente et bedre. Jeg var borte toppen to minutt.

Da Walle kom ut var mannen borte. Fem til ti minutt etter gjorde han seg klar til å fôre den japanske spisshunden, og gikk ut til bilen. Der stod bakluka åpen og buret var tomt.

Måtte avlives
- Jeg tenkte «hvor ble det av deg, satte jeg deg ikke her?». Så gikk det opp for meg hva som hadde skjedd, sier Walle til Dagbladet.no, og forteller at det å miste en hund på denne måten er grusomt.

- Du får en form for panikk i kroppen, det er vanskelig å beskrive. Vi har ikke barn, og det føles som om det er et barn som blir tatt fra deg. Man blir helt maktesløs, men samtidig villig til å gjøre nesten hva som helst for å få hunden tilbake.

Fem måneder gamle Tom Tom ble funnet etter et døgn på Bjørnefjell med to lårbeinsbrudd og indre skader. Han var så ødelagt at han måtte avlives.

På samme tidspunkt som Tom Tom ble stjålet, la Walle merke til en gråhvit varebil ved kennelen. Det samme har en hundeoppdretter ved Grattangen gjort. Oppdretter Beate Løvlid i Balsfjorden i Troms ble oppsøkt av to østeuropeere i en gråhvit varebil omtrent en uke etter at Tom Tom ble stjålet.

Premiehunder kan være utsatt
Da hun kom hjem til gården sin etter et ærend, møtte hun to menn som lusket rundt hundegårdene hennes.

- De sa de lette etter gårdsarbeid, men hvorfor var de da rundt hundegårdene?, sier Løvlid til Dagbladet.no, og forteller at hunderasen hun avler heter mops og at prisen for en valp ligger rundt 20 000 kroner.

Både Løvlid og Walle eier hunder som har gjort det godt i konkurranser, og Løvlid tror hundetjuvene har gjort forarbeid.

- Jeg tror de sjekker kennelklubben sine resultatlister og kommer til de som har gode hunder, sier hun.

- Nå skal jeg aldri offentliggjøre adressa mi hvis jeg vinner igjen.

Vil ikke tro det er organisert
Walle sier at det ikke er godt å vite hvorfor Tom Tom ble stjålet, og at det hele kan ha vært et impulstyveri.

- Vi ønsker ikke å tro at folk reiser rundt og stjeler hunder. Da får man søvnproblemer, sier Walle.

- Men det er absolutt klart det er mulig. Samboeren min tror de var på jakt etter hunden som satt framme i bilen, den har vunnet fire utstillinger på rappen. Men der var det låst, så hun tror de tok Tom Tom i stedet.

Løvlid tror hundene som stjeles blir solgt videre, brukt i oppdrett eller som lokkemat for kamphunder.

Flere hundetyveri
Dagbladet skrev tidligere i måneden om pomeranianhunden Jenna som ble stjålet da hun stod bundet utenfor en bensinstasjon på Strømmen.

LYKKELIG GJENFORENING: Matmor Thea Bråten Christensen (19) (i midten) ble gjenforent med pomeranianhunden Jenna etter at hunden ble sjålet mens hun stod bundet utenfor en bensinstasjon. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
LYKKELIG GJENFORENING: Matmor Thea Bråten Christensen (19) (i midten) ble gjenforent med pomeranianhunden Jenna etter at hunden ble sjålet mens hun stod bundet utenfor en bensinstasjon. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

Det viser seg at det er flere privatpersoner som har vært utsatt for hundetyveri den siste tida.

Lokalavisene skrev i juni om en sauehund som ble stjålet fra Rykkinn i Bærum, og en chihuahua i Finnsnes i Troms.

Torsdag ble chihuahuaen Armani stjålet fra matmor Julia Eriksens (22) hage i Sandefjord mens hun var inne for å legge sønnen sin.

Brente av tauet
- Armani stod bundet fast på terrassen i hagen, sier Eriksen til Dagbladet.no.

- Noen har vært så frekke at de gikk inn i hagen, opp på terrassen og brente over tauet for å få ham løs. De hadde tydeligvis ikke fått opp knuten. Det er jo tydelig at han er blitt stjålet, så jeg ble sikkelig sinna.

Eriksen har lagt ut annonser på flere hundesider, og utlover finnerlønn dersom hun får tilbake hunden. Etter en artikkel i Sandefjord Blad i går tirsdag er det kommet inn mange tips.

- Det virker som om hele Sandefjord har sett Armani løpe løst, alene uten eier. De tror det er min hund, men ingen har fått tak i ham og kan bevise at det er ham. Jeg tviler på det er ham, for hadde jeg stjålet en hund hadde jeg nok dratt litt lengre enn Sandefjord for å selge den.

Stjålet for andre gang
Det er ikke første gang Armani er blitt stjålet. Da Eriksen bodde midt i byen kom hunden seg løs, og ble funnet av en mann som solgte den til en annen mann fra nabobyen for 100 kroner.

- Han som kjøpte den tok hunden med seg til Sandefjord, og en venninne av meg så den. Armani halter litt på bakbeina, og er lett å kjenne igjen, sier Eriksen

Tilfeldigvis var kjøperen en venn av Eriksen på det sosiale nettverksstedet Facebook, og hun fant bilder av mannen og hunden der. Da hun oppsøkte mannen prøvde han seg på mange forskjellige løgner.

- Han sa blant annet at han hadde hatt hunden i to år. Men til slutt innrømmet han det, og jeg fikk Armani tilbake.

Nå håper Eriksen at noe lignende skal skje igjen.

- Jeg fikk Armani tilbake sist, og håper jeg får ham tilbake nå også, selv om det er lite sannsynlig. Jeg må bare håpe. Da hadde vi blitt veldig glade her hjemme, sier hun.

FREMDELES BORTE: Matmor Julia Eriksen (22) sammen med chihuahuaen Armani. Armani ble stjålet mens han stod budet på Eriksens terrasse. Tauet var brent av. Han er ikke kommet til rette. Foto: Privat
FREMDELES BORTE: Matmor Julia Eriksen (22) sammen med chihuahuaen Armani. Armani ble stjålet mens han stod budet på Eriksens terrasse. Tauet var brent av. Han er ikke kommet til rette. Foto: Privat Vis mer