Hovedeoppgjøret 2018:

- Frekt å kreve at vi skal vise moderasjon. Vi var aldri med på festen

Derfor vil din lønn gå opp eller ned i 2018.

IKKE EN DEL AV GULLALDEREN: Erna Hagensen, leder for Norsk Arbeidsmandsforbund, mener at de lavtlønte ikke har fått vært med på lønnsfesten på 00-tallet. Foto: Tore Meek/NTB scanpix
IKKE EN DEL AV GULLALDEREN: Erna Hagensen, leder for Norsk Arbeidsmandsforbund, mener at de lavtlønte ikke har fått vært med på lønnsfesten på 00-tallet. Foto: Tore Meek/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
EDRUELIG: «Vi har klart å bedre konkurransekraften betydelig de siste årene. Det er det viktig å ta vare på, og det er nok her spenningen ligger i forkant av årets lønnsoppgjør», sier statsminister Erna Solberg til NTB. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
EDRUELIG: «Vi har klart å bedre konkurransekraften betydelig de siste årene. Det er det viktig å ta vare på, og det er nok her spenningen ligger i forkant av årets lønnsoppgjør», sier statsminister Erna Solberg til NTB. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): For mange i Norge var 00-tallet en evigvarende lønnsfest. Dopet med skyhøye oljepriser hadde mange nordmenn en formidabel vekst i kjøpekraft og levestandard gjennom 2000-tallet.

Nå står striden om hvor pilen skal fortsette å gå - oppover eller nedover.

I 2018 er det hovedoppgjør, noe som betyr at man både kan forhandle om lønn og andre endringer i tariffavtalene.

NHO antar at forhandlingene starter 12. eller 13.mars.

Lønnsoppgjøret kan få store konsekvenser for om lommeboka di vil bli tykkere eller tynnere neste år.

Etter tre år uten reell økning i kjøpekraft, kvesser nå LO-forbundene knivene for å øke den reelle lønna til folk flest.

Milliarder i streikekassa

Bevæpnet med over to milliarder kroner i streikekassa lover Fellesforbundets leder Jørn Eggum «at alle skal få økt kjøpekraft».

Andre spår derimot at «gullalderen er over» og «at nordmenn må venne seg til å bli mer som europeere flest».

«Vi har hatt griseflaks. Det tror jeg ikke vi får en gang til», sa Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1, til Aftenposten sist torsdag.

På det meste, i 2013, lå lønningene i Norge 60 prosent over nivået hos våre viktigste handelspartnerne, skriver Aftenposten videre.

Ledigheten var lavest i Europa. Siden det har det gått nedover. Spesielt på grunn av den fallende oljeprisen.

Lav lønnsvekst

Sist uke meldte Statistisk Sentralbyrå (SSB) at den lave lønnsveksten fortsetter. En gjennomsnittlig månedslønn utgjorde i fjor 44 310 kroner. Det er en drøy tusenlapp mer enn i 2016.

Sist torsdag sa statsminister Erna Solberg (H) til partnerne i arbeidslivet at hun ønsket seg et «edruelig» oppgjør.

«Vi har klart å bedre konkurransekraften betydelig de siste årene. Det er det viktig å ta vare på, og det er nok her spenningen ligger i forkant av årets lønnsoppgjør», sa Solberg til NTB.

Men ikke alle har like lyst til å moderere seg.

- Vi har ikke sett noe av denne gullalderen, sier leder for Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen, til Dagbladet.

LO-forbundet organiserer over 33 000 ansatte, blant dem renholdere.

Lønnstapere

Basert på SSBs tall har Frifagbevegelse lagd en oversikt over lønna i over 300 yrker.

Renholderne er lønnstaperne, med «Renholdere i virksomheter» på 305. plass med 31 250 i måneden og «Renholdere i private hjem» på 318. plass med 29 800 i måneden.

Her kan du sjekke hvor mye det er vanlig å tjene i din egen bransje!

- Hver gang de ber om nulloppgjør er det de lavtlønte det går ut over. Det er de lavtlønte som blir bedt om å moderere seg. Men de har allerede moderert seg i en årrekke. Det er på tide at de også får en større del av kaka. I 2018 kan vi ikke finne oss i at vi får et oppgjør som ikke sikrer reell lønnsvekst, sier Hagensen.

- Så dere vil ikke være med på å bremse etter lønnsfesten?

- Det er frekt å kreve at vi skal vise moderasjon. Vi var aldri med på festen, sier Hagensen.

En ny gullalder?

Mange spår at det vil bli en reallønnsøkning. Men ikke den samme eventyrlige utviklingen som under oljeboom på 00-tallet.

- Det vi egentlig ser er at norsk økonomi blir mer lik andre europeiske lands økonomi. Den særnorske lønnsveksten er nok over for nå, sier Fafo-forsker Bård Jordfald til Dagbladet. Han mener det avgjørende for forbundene er at lønnsøkningen blir høyere enn inflasjonen.

- Det er lite som tyder på at vi får en reallønnsnedgang. Men vi får nok heller ikke den store lønnsøkningen, sier Jordfald.

- Så gullalderen er over?

- Tja, men vi vet jo heller ikke når neste gullalder starter, sier Jordfald.

Ved siden av lønn så vil pensjon denne gangen bli ett av de store stridsspørsmålene. Arbeidstakersiden ønsker å tette hullene som gjør at mange mister retten til AFP mot slutten av arbeidslivet - arbeidsgiverne mener ordningen er for dyr, skriver Avisenes Nyhetsbyrå.

- For oss vil det være helt avgjørende å forsvare ordningen for sliterne - de som virkelig trenger ordningen, sier Hagensen til Dagbladet.