Frekt tyveri fra Stortinget - kjent gjerningsmann, men saken ble henlagt

En ipad ble stjålet fra Stortinget, tyven er trolig identifisert - likevel henla politiet saken dagen etter anmeldelsen.

HENLAGT:  Til tross for at det stjålne lesebrettet kan spores, henla politiet anmeldelsen umiddelbart. - Vi kunne fortelle politiet at ipaden kunne spores av Apple. Dataselskapet kunne levere ip-adresse, brukerkonto og hadde lokalisert den stjålne ipaden til  Tønsberg, sier justiskomiteens leder Per Sandberg lettere oppgitt.
Foto: Jo Straube / Dagbladet
HENLAGT: Til tross for at det stjålne lesebrettet kan spores, henla politiet anmeldelsen umiddelbart. - Vi kunne fortelle politiet at ipaden kunne spores av Apple. Dataselskapet kunne levere ip-adresse, brukerkonto og hadde lokalisert den stjålne ipaden til Tønsberg, sier justiskomiteens leder Per Sandberg lettere oppgitt. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det stjeles som aldri før i Norge. Nå har en frekk tyv slått til på Stortinget og stjålet en ny ipad fra kontoret til en av rådgiverne i nasjonalforsamlingen.

- Da vi oppdaget tyveriet, anmeldte vi forholdet til politiet, sier Per Sandberg, Fremskrittspartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomite.

Men det hjalp ikke at tyveriet var fra Stortinget. Heller ikke at anmelderen - Fremskrittspartiets Stortingsgruppe - kunne gi politiet detaljert opplysninger om hvordan politiet kunne identifiserer gjerningsmannen.

I bruk
- Vi kontaktet Apple Norge. De klarte å finne ut hvor vår ipad var aktivisert. Men av hensyn til personvernet ønsket Apple ikke fortelle oss mer enn at ipad nå ble brukt i Tønsberg distriktet. Apple hadde brukeridentitet på personen som brukte det elektroniske lesebrettet. Apple fant ut hvor vår ipad var aktivisert og tatt i bruk, sier Per Sandberg.

Apple Norge var derimot villig til å gi informasjonen direkte til politiet.

Apples kommunikasjonsdirektør i Norden, Petter Ahrnstedt, har ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet.

Identifisert
- Vårt sekretariatet gikk til nærmeste politistasjon og anmeldte forholdet. Opplysningene om hva som hadde skjedd og at tyven eller den som nå brukte lesebrettet kunne identifiseres. Forholdet ble anmeldt den 13. mars i år, sier Per Sandberg.

- To dager seinere fikk vi et brev fra Sentrum politistasjon i Oslo, hvor de bekreftet anmeldelsen. Dagen etter - den 16. mars - fikk vi et nytt brev fra politiet. Der fikk vi beskjed om at saken ble henlagt fordi «det ikke er fremkommet tilstrekkelig opplysninger til å identifisere gjerningsmannen», sier Per Sandberg.

Lederen av Stortingets justiskomite understreker overfor Dagbladet at han på ingen måte forventer at tyveriet av lesebrettet fra Stortinget skal prioriteres foran andre tyverier med kjent gjerningsmann.

- Mister tillit til politiet
- Det er fryktelig irriterende å oppleve at politiet ikke etterforsker en sak som burde være enkel for politiet å etterforske og forhåpentligvis pågripe gjerningsmannen. Når politiet bare henlegger en slik anmeldelse uten å etterforske saken, risikerer vi at folk som blir utsatt for slik kriminalitet tar loven i egne hender, sier Per Sandberg.

For noen dager siden gikk Sandberg ut i Dagbladet og foreslo at det må opprettes en egen budsjettpost sentralt, slik at politidistriktene får ekstra midler når saker med kjent gjerningsmann blir oppklart.

Henla umiddelbart
Til tross for at lesebrettet ble stjålet fra Stortinget - og i verste fall kunne inneholdt sensitive opplysninger om rikets sikkerhet - valgte politiet i Oslo å henlegge anmeldelsen.

- Heldigvis var lesebrettet helt nytt, og vår rådgiver hadde ikke rukket å laste ned dokumenter. Det var ingen opplysninger som kriminelle eller for den saks skyld en annen nasjon kunne brukt på lesebrettet. Men det kunne ikke politiet vite, sier Per Sandberg.

Lederen for Stortingets justiskomite har tidligere gått ut og advart mot borgervern og at befolkningen mister troen på rettsstaten, når politiet henlegger saker med kjent gjerningsmann.

- De siste månedene har mediene fortalt om en rekke saker hvor folk har blitt utsatt for kriminalitet, og gjerningsmannen er kjent. Til tross for at politiet får opplysningene, blir forholdet bare henlagt. Det er rett og slett ikke akseptabelt, sier Per Sandberg til Dagbladet.

- Vi ønsker ikke et slikt samfunn, hvor kriminelle kan herje uten at politiet gjør noe, sier Per Sandberg.