Frelseren fra Cuba

NEW YORK (Dagbladet): Den tragiske dragkampen om båtflyktningen Elian vekker nå avsky langt inn i amerikanske hjem. Det amerikanere flest derimot glemmer, er at eksilkubanerne har fått spesialbehandling i USA i over 40 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Deres kamp mot Fidel Castro og kommunismen har vært hyllet av alle amerikanske presidenter og politikere. Eksilkubanerne har fått særbehandling i forhold til immigranter fra Karibia og Latin-Amerika. Det finnes særlover som sikrer kubanske flyktninger som plukkes opp i amerikansk farvann oppholdstillatelse etter ett år. Tusenvis er fristet til å risikere livet i elendige båter, og på havbunnen mellom Cuba og Florida ligger et stort antall ofre for Castros diktatur og USAs utdaterte handelsblokade. De eneste som kjemper med nebb og klør for at den amerikanske handelsblokaden mot Cuba ikke skal heves, er eksilkubanerne i Miami. Denne blokaden er deres siste symbol på at de i kampen mot den gamle diktatoren har hele USA bak seg.

Selv etter Sovjetunionens fall og det åpenbare, at Cuba ikke kan true USA på noen som helst militær måte, holder kjernen av Miamis gamle eksilkubanere fast i handelsblokaden som fanesak. En interessant undersøkelse viser at over 60 prosent av kubanerne som kom til USA i 60-årene ikke ønsker noen som helst dialog med Castro-regimet. Over 70 prosent av kubanerne som kom til USA i 90-årene er derimot åpne for en slik dialog.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer