Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frelseren kom til Philadelphia

PHILADELPHIA (Dagbladet): Kjell Inge Røkke ble mottatt som selveste Frelseren da han kom til problembedriften Kvaerner Philadelphia Shipyard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røkke-hjelper savnet

På en dag ble både ledelsen og fagforeningsbossene overbevist om at milliardfiskeren kan gå på vannet. Foreløpig har han bare inspisert tørrdokken.

- Jeg er begeistret, sier administrerende direktør Ron McAlear, som har møtt en person han føler han kan snakke med.

- Nådde du ikke fram hos den forrige ledelsen?

- De hadde så mange andre problemer å jobbe med.

- Men Røkke har jo kjøpt alle de problemene, og noen til. Hva er forskjellen?

- Han har en plan, sier direktøren, som er blitt mye lettere i steget enn da vi besøkte verftet for ei uke siden.

«En gentleman»

- Han er en gentleman tvers igjennom, sier den solide fagforeningsbossen Phil Rowan, som organiserer 550 av de 850 arbeiderne ved verftet, etter at Røkke har sittet i et timelangt møte med fagforeningene. Han er tent av Røkke-gløden og legger ut om fiskeren fra Seattle som snakker «rett fra levra».

Rowans skygge to skritt bak, som heter Phil Evans og er visepresident i fagforeningen, sier det slik:

- Han er en arbeidsmann. Jeg tror ham på hans ord, så får tida vise om han holder det han lover. Da skal jeg si om jeg er fornøyd. Foreløpig er jeg fornøyd med den kontakten vi har innledet, sier Evans, som likte svært godt at han fikk Røkkes hjemmenummer og mobiltelefonnummer.

- Han sa vi skulle ta direkte kontakt hvis det var noe, sier den nyfrelste Rowan.

1 milliard

Begeistringen skyldes at Kjell Inge Røkke feide inn i Philadelphia med et ess i ermet: Han er villig til å bruke en milliard kroner til i dette tapssluket før han regner med å begynne å tjene penger. Og han skal ikke selge verftet, men bygge skip uten å be delstaten Pennsylvania om mer penger.

- De har oppfylt sin del av avtalen, sier Røkke. Verftet har fått tilskudd tilsvarende drøye fire milliarder kroner av offentlige og halvoffentlige midler.

- Denne investeringen vil ikke bli svært lønnsom, men vi skal gå med overskudd om to år, sier Kjell Inge Røkke, som flirer litt når vi spør om han vil holde brageløftet om å bli værende i USA til han har ordnet opp på dette verftet og de to- tre andre slukene her i USA der Kværner har dyttet gode penger etter dårlige penger. Han kommer nok tilbake til Norge før det er blitt orden i Philadelphia, men han har lovet å komme tilbake hit allerede i februar neste år.

Med i følget var den nye nestformannen i Kværner-styret, tidligere helseminister Tore Tønne, som vil få mye å gjøre med den norske bedriften på en del av det gamle, gigantiske marineskipsverftet som ble 193 år gammelt før det stengte for fem år siden.

Oppfølging

Verftet i Philadelphia er fortsatt i gang med sitt byggenummer én, et containerskip. Det finansieres av Kværner, og har foreløpig ingen kjøper.

- Det er det minste av mine problemer. Først skal vi nå våre mål som viser at vi kan levere skip med rett kvalitet til rett pris på rett tidspunkt. Jeg har sagt til en aktuell kjøper at vi kan snakke om salg når jeg kommer tilbake hit i februar, sier Kjell Inge Røkke.

Kværner-styreformannen gir inntrykk av at hovedproblemet ved Kværner i Philadelphia har vært at hovedkontoret i London lot verftet seile sin egen sjø, uten å følge opp.

- Jeg har tro på den amerikanske arbeideren som jeg jobbet sammen med i Seattle. Med ledelse og fagforeninger i samarbeid skal vi snu dette, sier Røkke.

HILSES VELKOMMEN: Amerikanske Kim Gibbons har klokkertro på milliardæren Røkke.Foto: ØRJAN ELLINGVÅG
VERFTSINSPEKSJON: Kjell Inge Røkke inspiserte for første gang siden han ble styreformann i Kværner, verftet som ligger på Navy Yard i Philadelphia. Verftsdirektør Ron McAlear (t.h.) fulgte ham rundt sammen med Tore Tønne.Foto: ØRJAN ELLINGVÅG
Hele Norges coronakart