Frelsesarmeens ungdom mister statsstøtten

Leder og nestleder kan ikke være homofile.

MISTER STØTTEN: Frelsesarmeens ungdom mister statsstøttten. Årsaken er organisasjenens homofilisyn. På Frelsesarmeens grytekonsert på Egertorget i Oslo tidligere i måneden fikk organisasjenen i alle fall støtte. På bildet Kjetil Rolness, alias Jens Pikenes i Penthouse Playboys. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
MISTER STØTTEN: Frelsesarmeens ungdom mister statsstøttten. Årsaken er organisasjenens homofilisyn. På Frelsesarmeens grytekonsert på Egertorget i Oslo tidligere i måneden fikk organisasjenen i alle fall støtte. På bildet Kjetil Rolness, alias Jens Pikenes i Penthouse Playboys. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): For første gang har Frelsesarmeens ungdom mistet statsstøtten, melder NRK.  Årlig utgjør dette mellom 1,2 til 1,3 millioner kroner som brukes til forebyggende arbeid for barn og unge.

Årsaken er ungdomsorganisasjonens homofilisyn.

- Frelsesarmeen har en foreskrift som sier at lederen og nestelederen i organisasjonen skal være soldat. Hvis du er soldat kan du ikke være homofil. Det strider mot foreskriftene våre, opplyser rådgiver i Fordelingsutvalget Carl F. Gjerdrum til Dagbladet.no.

- Men organisasjoen har fått støtte tidligere. Hvorfor mister de støtten nå?

- Ifjor kom det en revisjon av foreskriftene. Foreløpig har det vært et unntak for religiøse organisasjoner, men den er fjernet, forklarer Gerdrum.

Huitfeldt vil ikke kommentere
Formålet med støtten er å stilmulerer til at organisasjonene engasjerer seg internasjonelt og nasjonalt.

Støtte blir det derimot ikke hvis organisasjonen i sine vedtekter hindrer full deltakelse for barn og ungdom fra alle samfunnsgrupper, uavhengig av kjønn, etnisitet, nedsatt funksjonsevne eller seksuell orientering.

Les fordelingskriteriene her:

- Det er Barne- og likestillingsdepartementet som er ansvarlig for foreskriften, så innsnevringen kommer derfra. Vi vil ikke mene noe som helst, vi forholder oss bare til det som er politisk bestemt, sier Gjerdrum.

Men heller ikke Barne- og likestillingsdepartementet vil kommentere om ungdomsorganisasjonen er rettferdig behandlet.

- Departementet er ankeinstans, og derfor kan jeg ikke uttale meg i enkeltsaker, skriver Barne- og Likestillingsminister Anniken Huitfeldt i en tekstmelding.

Spørsmålet om man må være enig med regjeringen på alle punkter for å få støtte, blir ikke besvart.

Etter å ha sett denne formuleringen ønsker departementet å presisere at dette ikke er tilfelle.

- Det er ikke meningstvang her, men hvis det er diskriminering nedfelt i vedtektene så gis det ikke støtte, sier Haktor Helland, ekspedisjonssjef for fagavdelinger i Barne- og Likestillingsdepartementet.

- Bakgrunnen for endringen var at regjeringen Bondevik satt ned et offentlig utvalg som skulle gå gjennom den statlige støttepolikken. Utvalget gikk inn for å få inn formuleringen om at tilskudd ikke skal gis til organisasjoner som i sine vedtekter hindrer full deltakelse for barn og ungdom uavhengig av seksuell orientering. Dette ble vedtatt og blir iverksatt av det nåværende departementet. Utvalget foreslo at det skulle gjelde for alle organisasjoner. Vi tenkte oss at organisasjonene skulle kunne endre sine vedtekter. Denne paragrafen ble vedtatt i 2007, men vil trå i kraft i 2009 slik at de skulle få tid til å foreta disse endringene, sier han.

- Må snu
Frelsesarmeens Ungdom vil ikke uttale seg før de har sett nærmere på brevet de har mottatt fra departementet om saken.
Til NRK sier de imidlerid at de vil gjøre alt de kan for at barne- og ungdomsarbeidet ikke rammes av kuttet. Det kan innebære en endring av regelverket.

Kristelig folkeparti er sterkt kritiske til praksisen.

- Jeg synes dette er veldig overraskende. Det kan ikke være slik at vi politikere skal sensurere ulike organisasjoner hvis vi er uenige med hva de står for, sier stortingspolitikerer May Helen Molvær Grimstad, til NRK.

Hun mener departementet må gjøre helomvending.

- Departementet bør gjøre om vedtaket. En bør sikre at vi har en frihet i Norge som gjør at ulike organisasjoner får lov til å utvikle seg, og at demokratiet får fungere uten at politikere skal sensurere, mener Molvær Grimstad.

KRITISK: May Helen Molvær Grimstad fra Krf. Foto: Scanpix
KRITISK: May Helen Molvær Grimstad fra Krf. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer