Frelsesmajorer ved de rikes bord

I Frelsesarmeen vet de mer om det å være fattig enn du og jeg. Hver dag ser de virkeligheten regjeringen i går presenterte i sin forskjellsmelding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utfordringen blir å få oss som har det godt til å forstå at rikdommen ikke gjelder alle, sier Marit Solli og Njål Djurhuus i Frelsesarmeen.

Dagbladet inviterte dem til de rikes bord på Theatercafeen går.

- Det er ikke evnen til å forandre på ulikhetene som er det vanskelige. Det er viljen det står på. Så lenge det er vilje, er det mulighet til å gjøre noe for de aller fattigste i dette landet, sier leder for slumsøstrene i Oslo, Marit Solli.

Ikke hver dag

Mens sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa i går presenterte regjeringens lenge bebudede forskjellsmelding, og la ut om hvordan hun hadde tenkt å finansiere en utjevning mellom fattig og rik i Norge, forsvant Njål Djurhuus og Marit Solli fra Frelsesarmeen sammen med Dagbladet til Theatercafeen.

Ikke akkurat et sted de frekventerer daglig. Ikke menneskene de jobber blant heller. De nederst på rangstigen. Rusmisbrukere og sosialklienter. De gruppene forskjellsmeldingen skal forsøke å hjelpe.

Utfordringen

Marit Solli mener den store utfordringen nå blir å få vanlige mennesker til å forstå hvordan en liten gruppe i dette samfunnet har det. Utfordringen for regjeringen blir ikke hvem den skal samarbeide med før høstens budsjett for å få gjennom et nytt og mer rettferdig skattesystem. Utfordringen blir å skape en mer solidarisk holdning blant vanlige folk.

- Vi kan ikke fortsette å skylde på de aller rikeste. Vi som har en vanlig levestandard, må også ta i et tak. Middelklassen må også bidra, også i form av økte skatter og avgifter, sier Marit Solli.

Til Gud

Som majorer i Frelsesarmeen har de gitt sitt liv til Gud og for dem som trenger en hjelpende hånd. Men de mener ikke alle skal bli som dem.

- Men en dag kan du også bli fattig, sier Njål Djurhuus.