Frem fra glemselen

BERLIN (Dagbladet): - Alle kunne fylle en badedrakt og mange gjorde det mye bedre enn meg. Jeg orket ikke lenger leve opp til mottoet: Smil, vær vakker og si for Guds skyld ingenting, sier filmstjernen Kim Novak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter årevis i anonymitet glitrer den amerikanske filmstjernen Kim Novak igjen i rampelyset. Gledesstrålende opplever hun at Hitchcocks «Vertigo» fra 1958, der hun har hovedrollen som den mystiske dobbeltblondinen, igjen ruller over verdens kinolerreter med nyinnspilt digitalt soundtrack.

På femtitallet var Novak Hollywoods hotteste navn og største salgsvare. På sekstitallet ga hun karrieren på båten og forlot all glitter og stas til fordel for veterinærmann og villdyrsliv, diktskriving og fargepaletten.

Ingen dukke

- Jeg hadde ikke mer å gi og orket ikke lenger holde kjeft. Mitt liv besto av kompromisser og jeg var vanvittig frustrert. Ble manipulert som en dukke og skulle være dum og deilig. Hvilket bortkastet liv. Men jeg var ikke dum! ler hun og angrer ikke et øyeblikk på at hun forlot Hollywood.

Bare rundt Oscar-utdelingen har hun det tøft.

- Når jeg ser alle de gode rollene jeg kunne hatt, blir jeg sjalu. Det finnes mange flere interessante kvinneroller nå og jeg skulle gjerne vært ung skuespiller i dag.

Mysterium

Av filmer hun har gjort, er «Vertigo» hennes absolutte yndling. Da hun leste manus første gang, falt hun pladask. Hun hadde ikke truffet Hitchcock. Hadde bare hørt det var et dårlig script, men en god regissør. James Stewart var yndlingsmotspiller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer