Fremad makt!

En eksklusiv klikk AUF-ere suste inn i maktens smørøye med Stoltenberg-regjeringen. De kaller seg fortsatt radikale, men det er langt fra Utøya til regjeringskvartalet. - Den maktpregede kulturen i AUF gjør at folk bli mer opptatt av karriere enn idealisme, sier utmeldt AUF-er Anne Marit Godal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er litt mer realpolitikk nå. Vi ble kastet rett inn i revidert nasjonalbudsjett, ikke noe kjære mor, nei. På et tidspunkt er det på tide å tre ut av ungdomspolitikken.

Jo Stein Moen, nestleder i AUF har talt. Den radikale gasskraftmotstanderen fra Trondheim takket kjapt «ja» til å bli politisk rådgiver i Miljøverndepartementet da Stoltenberg ble statsminister.

Han var ikke alene.

Partiet som ønsket gasskraftverk og sendte bort Bondevik, utnevnte flere radikale AUF-ere i klikken rundt kirke- og undervisningsminister Trond Giske til politiske rådgivere.

Etter over ti år med loddsalg, stands, utallige møter og kjedelig kommunepolitikk er den radikale fløyen i partiet inne i varmen.

Hvor lenge varer idealismen som ble vekket av Tjernobyl-katastrofen, nord-sørkonflikt og EU-kamp?

Korrumpert

- Vi blir mer pragmatiske etter hvert, sier Anne Marit Bjørnflaten (30), Thorbjørn Jaglands nyutnevnte politiske rådgiver i Utenriksdepartementet.

Siden hun ble Jaglands rådgiver i fjor høst, har hun skrevet partileder Jaglands taler og innlegg. Også de som argumenterer for gasskraftverk; det motsatte av det hun selv hadde som AUF-er.

- Det er en av de tingene man må godta i en slik stilling.

- I Ap blir idealismen korrumpert av makta, sier førsteamanuensis Torstein Hjellum ved institutt for sammenliknende politikk i Bergen.

- Lojalitet blir belønnet, se på olje-og energiminister Olav Akselsen. Han markerte seg som en miljøbevisst AUF-er, men ble den som frontet gasskraftsaken for partiet. Uten å ha gjort seg særlig bemerket på Stortinget, ble han belønnet med ministerpost.

Wegard Håkon Harsvik (32), Trond Giskes nære fortrolige fra AUF-tida har fulgt ham som politisk rådgiver til Kirke- og undervisningsdepartementet. Bak seg har han tjue års medlemskap i AUF, og tre års erfaring fra arbeidslivet - som rådgiver i Kommuneforbundet.

Etter det Dagbladet erfarer er det mange år siden Trond Giske i et festlig lag utnevnte Harsvik til undervisningsminister i sin egen regjering. Harsvik var ikke den eneste av de unge rådgiverne som ble tiltenkt ministerpost.

Maktspill

- Disse folka har aldri hatt en vanlig jobb. De har studert og drevet politikk hele sitt liv. De unge politikerne er nødt til å legge ned alle sine timer i partiet, ellers mister de muligheten til å oppnå makt. Etter mitt syn representerer dette en fare for Arbeiderpartiet.

Statsviter Anne Marit Godal (27) er vokst opp i Ap-familien. Far er forsvarsminister og tidligere AUF-leder Bjørn Tore Godal, mens moren er tidligere statsråd Sissel Rønbeck. Selv var hun AUF-medlem i ti år før hun meldte seg ut i 1995, etter medlemsjuksskandalen i Oslo AUF.

Maktpreget

- Det er den maktpregede kulturen i AUF som gjør at folk blir mer opptatt av karriere enn av idealisme. Hvis du vil gjøre karriere, kan du ikke si hva du mener i enhver sak.

I fjor høst leverte hun sin hovedoppgave «Endring nedanfrå», der hun undersøkte hvordan medlemsjukset kunne fortsette, til tross for at en opposisjon forsøkte å stoppe det.

- Jeg fant klare tendenser til fåmannsvelde. Maktmekanismer ble brukt til å undertrykke opposisjonen. Den nye, radikale ledelsen med Trond Giske og Anikken Huitfeldt i spissen representerte heller ikke noe brudd med den gamle, udemokratiske organisasjonskulturen. AUF tok ikke konsekvensene av medlemsjukset, og organisasjonen er trolig ennå preget av maktspill og en kultur der ledelsen ikke er opptatt av å lytte til signaler nedenfra.

- Det er en tendens til at Arbeiderpartiet blir mer og mer gjennomsyret av folk som er opptatt av sin egen karriere. Det er for eksempel veldig mange som studerer statsvitenskap som har partiboka i orden, og det gjør det lettere å få en feit jobb, mener statsviter Anne Marit Godal.

Konservatisme

Siden Trond Giske og hans venner fra Sør-Trøndelag kuppet AUF-landmøtet i 1990, har målet deres vært å snu den økonomiske verdensordenen. Men hvor lenge varer radikalismen?

- Giske er regjeringas radikale alibi. Han har markert seg som EU-motstander og for en rettferdig verdensorden, men min prognose er at han ved neste korsvei har revurdert sitt EU-standpunkt, som andre AUF-ledere har gjort før ham: Bjørn Tore Godal og Thorbjørn Jagland. Man sosialiseres til de herskende normene, til «etablert ansvarlighet» og konservatisme, sier forsker Torstein Hjellum.

- Det er ikke noe nytt i at en radikal ungdomsbevegelse etter hvert slipper til ved bordet. Det samme skjedde i 70-åra, politikken AUF sto for da representerte et langt mer radikalt brudd med moderpartiet enn det som er tilfellet nå. Men i dag er store deler av denne generasjonen spist opp av systemet og har endt opp som ideologiløse administratorer, sier Anne Marit Godal.

KAMERATER:</B> Fra venstre: Jo Stein Moen (28) er nestleder i AUF og politisk rådgiver i miljødepartementet. Aina Holst (25) er politisk rådgiver i kulturdepartementet, Tore O. Sandvik (30) er politisk rådgiver i Næringsdepartementet, Wegard Harsvik (32) er politisk rådgiver i Kirke- og undervisningsdepartementet, Anne Marit Bjørnflaten (30), politisk rådgiver i Utenriksdepartementet og Erlend Jahn Broli (27) er rådgiver i Olje- og energidepartementet.