Fremad russere!

Sport er nasjonsbygging. Også i et land med et forvirret selvbilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Davajitje rossiankie, eller snarere, heng i russere. Lyden står ut av TV\'n. Kommentatoren er som Rike og Carlsen til sammen, for også i disse trakter frykter man for at kommentatorboksen skal sprenges i lufta når følelsene fra de olympiske arenaene i og rundt Torino tennes. Russland er tilbake som en stor vinteridrettsnasjon, og det merkes på TV-kanalenes sendeflater. TV-reporterne kler seg i klærne som utøverne bruker, i en svært synlig og bevisst støtteerklæring til nasjonens helter. Der står reporterne i Vinterlandet, i en slags syntetisk lusekofte i hvitt og rødt, og intervjuer utøvere i den samme lusekofta i hvitt og rødt. Vakkert er det ikke, bortsett fra de snøkledte kulissene. Men hvilket moteblad med respekt for seg selv vil gi terningkast seks til klærne til en olympisk tropp?

MEN KOMMUNIKASJONEN er effektiv. Og det er det viktigste. \'Ja, jeg er stolt over det de russiske utøverne gjør i Torino. Det gjør det godt å være russer\', sier Anna, en kvinne i 30-åra. Men sånn har det ikke alltid vært. På 1990-tallet var det mye russiske idrettsutøvere ikke hadde. Penger var en ting, men de hadde heller ikke noen nasjonalsang, etter Sovjetunionens kollaps. Så når en russer vant - og ryktene om doping hang som tåke rundt ham - så hadde han ikke en gang en nasjonalsang å støtte seg til, der han sto øverst på seierspallen. Det var nesten ingen supportere å støtte seg til heller, så der sto noen få forsagte gullvinnere, og de hadde på en måte mindre å glede seg over enn andre gullvinnere. For hva er vel sirkus, uten verken sang eller hjemmepublikum?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer