Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fremdeles fanger hos Taliban

Taliban har rømt Kabul. Men de har tatt med seg de vestlige hjelpearbeiderne til Kandahar i stedet for å slippe dem fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag morges måtte Taliban trekke seg tilbake fra Kabul. Soldater og ledelsen har trukket sørover til Kandahar, som er hovedkvarteret for ledelsen.

Men først passet Taliban på å ta med seg de åtte vestlige hjelpearbeiderne som har vært fanger hos Taliban siden tidlig i august.

Heather Mercer (24), Dayna Curry (30), George Taubmann, Margrit Stebnar, Kati Jelinek, Silke Duerrkopf, Peter Bunch og Diana Thomas jobber alle for organisasjonen Shelter Now International. De har blitt beskyldt for å misjonere, en tiltale som kan gi dødsstraff i Taliban-styrte områder.

To amerikanske kvinner er blant de arresterte, og mange har fryktet at Taliban holder hjelpearbeiderne fanget for å kunne bruke dem som gisler eller for å straffe dem fordi USA bomber Taliban. Rettssaken har blitt utsatt gjentatte ganger, muligens for å se an utviklingen i den pågående krigen.

Taliban-dommer Maulvi Mir Habibullah sa i går til AP at hjelpearbeiderne blir vennlig behandlet. Foreldrene til de amerikanske jentene har vært i Pakistan siden krigen brøt ut mens de venter på at rettssaken skal bli ferdig.

Tømmer fengsler

De første som tjente på at styrker fra Nordalliansen tok kontroll med den afghanske hovedstaden Kabul, var innsatte i fengslene.

360 fanger plassert i politihovedkvarteret ble løslatt, det samme skal ha skjedd i et fengsel med innsatte som er dømt for overtredelser mot islam.

- Da opposisjonen kom hit i morges løslot de alle, forteller en av dem som slapp ut, Esmatullah, til AFP. Esmatullah er dømt for bedrageri.

I byen Herat vest i Afghanistan stormet innbyggere fengselet mandag kveld og slapp ut rundt 1.000 innsatte, ifølge en journalist fra iransk TV som er i byen. Soldater under feltherren Ismail Khan inntok Herat etter et folkelig opprør mot den forhatte Taliban-militsen.

Turbaner ble kastet i være da Nordalliansen inntok Kabul tirsdag morgen. Men for mange innbyggere er gleden kanskje ikke like mye uttrykk for støtte til Nordalliansen som lettelse over at Taliban er borte, og håp om en bedre og mer levelig framtid. Optimismen er blandet med usikkerhet og frykt for at Kabul skal bli kastet ut i en ny borgerkrig.

Meldinger tirsdag fortalte om massiv plyndringer av markedet i Kabul, av kontanter og varer, da Taliban trakk seg ut.

(Dagbladet.no/NTB)

UROLIG:John Mercer, faren til hjelpearbeideren Heather Mercer etter møte med Taliban i Pakistan mtirsdag.
KAMPSANGER?Kabulboere gleder seg over at musikk igjen er lovlig underholdning i hovedstaden.
Hele Norges coronakart