Fremdeles lov å slå barn i Storbritannia

Overhuset i Storbritannia fjerner en lov fra 1860 om at tukt av barn er lov, men gir foreldre fortsatt rett til å disiplinere avkommet så lenge det ikke setter merker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det britiske Overhuset stemte mandag over et forslag om å gjøre fysisk avstraffelse av barn straffbart, men forslaget ble forkastet med 250 mot 75 stemmer.

I stedet ble det inngått et kompromiss, der «moderat avstraffelse» fremdeles er gangbart. Statsminister Tony Blair får det dermed som han vil.

Blair, selv far til fire, har uttalt at regjeringen er imot et totalt forbud mot fysisk avstraffelse, men at de stiller seg bak forslaget som fortsatt gir foreldre rett til å disiplinere barn så lenge det ikke etterlater blåmerker og sår, gjør huden rød, eller blir utført ved hjelp av «redskaper».

- Regjeringen ønsker at foreldre skal ha rett til å disiplinere barna sine, samtidig som vi vil sikre barnas rettigheter, sa Blair mandag.

- Vi vil ikke gjøre foreldrene til kriminelle, og regjeringen tror foreldrene vil forstå forskjellen mellom disiplin, som er helt greit, og det å skade barn, som er galt, la han til.

Det var takket være kritikk fra Europadomstolen i 1998 at spørsmålet om avstraffelse av barn ble tatt opp i Overhuset mandag. Men den britiske loven ble altså ikke endret til å totalforby fysisk avstraffelse av barn, slik loven gjør i Norge.

- Vårt syn på dette er helt enkelt: Det er et menneskerettsspørsmål, sa forfatteren Salman Rushdie på vegne av organisasjonen Children Are Unbeatable (Barn er uslåelige) til BBC mandag.

- Det er et spørsmål om personlig frihet. Barn må få den friheten ikke å bli slått, uttalte Rushdie.

(NTB)