Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fremdeles uten svar

LILLESTRØM (Dagbladet): Kjennelsen i trippeldrapssaken gir ikke ro for Orderud-slekta. For juryens avgjørelse gir ikke svar på hvem som var inne i kårboligen og skjøt ned Kristian Magnus Orderud (81), Marie Orderud (84) og Anne Orderud Paust (47).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da juryformann Arill Bråthen (59) leste opp juryens avgjørelse i går kveld, satt store deler av Orderud-slekta blant tilhørerne. For Harald Orderud, Pers fetter, som hele tida har ment at Per og Veronica har nøkkelen til sannheten om trippeldrapet, kom kjennelsen som en lettelse.

- I dag følte jeg at tida sto stille helt fram til juryen skulle si sitt. Nå kan vi begynne å legge saken bak oss, en hovedbrikke er falt på plass. Men hvem som skjøt, er fremdeles et åpent spørsmål. For min far, som fant de tre i kårboligen, vil det grufulle synet som møtte ham alltid være på netthinna, sa Harald Orderud til Dagbladet kort tid etter kjennelsen.

- Trodde på Per

Espen Orderud, en annen av Pers fettere, har vært blant ekteparets nærmeste støttespillere. Han hadde håpet på et helt annet utfall.

- Jeg trodde på Per og Veronica, men det er juryen som dømmer. Vi respekterer selvsagt avgjørelsen, men vi frykter at politiet setter en sluttstrek for etterforskningen etter denne dommen. Dermed får vi aldri svar på hvem som faktisk skjøt, sier Espen Orderud, blank i øynene.

På spørsmål om han fremdeles vil støtte Per og Veronica, svarer han slik.

- Nå må dette få synke inn litt. Kjennelsen gir rom for ettertanke.

En tredje fetter av Per, Jostein Rønaas, som har vært sentral i støtteforeningen Per og Veronicas venner, sier at kjennelsen ikke endrer hans forhold til fetteren Per.

- Med mitt bilde av Per er det noe som ikke stemmer. I mine øyne er han fremdeles uskyldig, sier Jostein Rønaas. Han etterlyser svar på hva som faktisk skjedde i kårboligen.

Vil fortsette

Like før midnatt kom Bodil Kirkemo, sønnen Ole Robert og nevøene Bjarne og Ørnulf Holen hjem til Smaleveien 4B på Ekeberg. Moren til Veronica og Kristin, Bodil Kirkemo, var utslått og orket ikke snakke om kjennelsen. Men til tross for den slagne og oppgitte stemningen lover familiens talsmann, Bjarne Holen, fortsatt kamp:

- Vi gir oss ikke før det er endelig oppklart hva som skjedde inne i kårboligen. Og når det er gjort, vet vi at uskyldige mennesker vil spasere ut av fengslene.

Etter domsavsigelsen var det bare Ole Robert Kirkemo som kontaktet Veronica og Per:

- Han var innom en tur og ba dem holde motet oppe, sier Holen.

Etter kjennelsen reiste Bodil og Ole Robert Kirkemo til Sørumsand, hvor de delte felles skjebne og sorg med deler av Orderud-familien. Vertskap var Pers fetter, Espen Orderud. Familiene satt sammen i flere timer.

- Vi ble enige om å fortsette etterforskningen med privatetterforsker Harald Olsen. Hittil har vi brukt 500 000 kroner, som er gitt av venner og famile. Om nødvendig vil vi bruke en halv million til, sier Holen.

BRØT SAMMEN: Mor til Veronica Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland, Bodil Kirkemo, brøt fullstendig sammen da juryens kjennelse ble lest opp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!