Fremmede fiskearter invaderer Norge

Blant nykommerne er gullfisk, karpe og suter.

GULLFISK: Denne krabaten er ny i norske sjøer og elver. Arkivfoto.
GULLFISK: Denne krabaten er ny i norske sjøer og elver. Arkivfoto.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye tall fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser at elleve nye fiskearter har etablert seg i ferskvann over hele Norge, skriver Aftenposten.

- Dette kan ha en svært negativ effekt på både naturlig forekommende fiskearter og på det biologiske mangfoldet, sier NINA-forsker Odd Terje Sandlund.

Bare i Grenlands-området i Telemark er det påvist karpe i 23 vann. Fisken er spredt av sportsfiskere som vil ha fiskbare bestander.

Men fiskene kan spre en rekke parasitter og virussykdommer. Selv om det ennå ikke er påvist i Norge, kan karpen bidra til å utrydde en rekke amfibier.

Også andre fiskearter - som suteren, rødgjellet solabbor, gullfisk og sandkryper - kan ha negativ påvirkning på den norske fiskebestanden. De nye artene kan ha med seg parasitter og sykdommer, og kan utkonkurrere de norske artene ved å spise maten som for eksempel ørreten ellers ville ha spist.

Forskerne tror de elleve nye artene bare er starten.

- Det viktigste nå er å få folk til å forstå hvor skadelig dette er. Det vi kan gjøre er å prøve å forhindre spredningen av fiskeartene, blant annet ved å få folk til å slutte med å sette ut nye fiskearter til for eksempel sportsfiske, sier Sandlund.
(NTB)