TILTALT: Svein Jemtland står tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland natt til 29. desember i fjor utenfor parets bolig etter en romjulsfest i Brumunddal. Han nekter straffskyld, og hevder pistolen gikk av ved et uhell. Foto: Privat
TILTALT: Svein Jemtland står tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland natt til 29. desember i fjor utenfor parets bolig etter en romjulsfest i Brumunddal. Han nekter straffskyld, og hevder pistolen gikk av ved et uhell. Foto: PrivatVis mer

Fremmedlegionær, naboer og våpeneksperter stevnet i Jemtland-saken

Om to uker begynner rettssaken der Svein Jemtland står tiltalt for drap på kona Janne.

12. november må Svein Jemtland (47) møte i Hedmarken tingrett, tiltalt for drapet på kona Janne Jemtland (36) natt til 29. desember i fjor.

Ifølge tiltalen skjøt den tidligere fremmedlegionæren kona i hodet med en Makarov-pistol. Skuddet var dødelig og førte til umiddelbar bevisstløshet, men kort tid etter senket han Jemtland ned i Glomma slik at hun døde av drukning.

Bred bevisførsel

Jemtland nekter straffskyld for forsettlig drap, og har i avhør med politiet forklart at pistolen gikk av ved et uhell. Det er satt av to dager til hans forklaring fra rettssakens første dag 12. november.

Dagbladet har fått tilgang til vitnelista i rettssaken. Den gir et bilde av hvordan påtalemyndigheten har lagt opp saken og den omfattende etterforskningen som har pågått siden januar i fjor. Over 40 vitner er stevnet i rettssaken, som det er satt av tre uker til i Hedmarken tingrett.

- Jeg kan ikke kommentere bevisførselen før den har funnet sted, men det er lagt opp til en bred bevisførsel, sier statsadvokat Iris Storås til Dagbladet.

Fremmedlegionær

Blant personene på vitnelista er blant annet et tidligere norsk medlem av profesjonelle franske kampstyrken Fremmedlegionen, der ikke-franskmenn kan verve seg. Svein Jemtland var selv en del av legionen i over 20 år, og skal ha vært blant nordmennene med aller lengst erfaring fra styrken. Han har deltatt i flere utenlandsoppdrag, og han og hans avdøde kone bodde flere år i Frankrike.

Fremmedlegionæren som er kalt inn som vitne skal ha kjent Jemtland-paret, men har mandag ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Også deres nærmeste naboer og familie er innkalt som vitner i saken.

Blant annet vil det også bli spilt av tilrettelagte avhør av deres to sønner, som er under 16 år og derfor ikke møter i retten. Både tiltaltes brødre og Janne Jemtlands brøde er kalt inn som vitner.

BLE SKUTT: Politiet orienterte pressen om ny informasjon i Janne Jemtland-saken. Video: NTB Scanpix / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det samme er taxisjåføren som skal ha kjørt de to hjem fra romjulsfest på samfunnshuset Veldrom omkring sju kilometer unna parets bolig, der Janne ble skutt.

Tekniske spor

Politiet har også hatt en bred teknisk etterforskning av saken der Jemtland først ble meldt savnet av sin mann omkring halvannet døgn etter drapet.

Politiet mener Svein Jemtland samlet snø fra gårdsplassen og plantet dette på to steder nærmere Brumunddal sentrum. I tillegg mener da han tok med Jemtlands kropp og mobiltelefon fra stedet etter drapet.

Rundt klokka 05.50 på morgenen 29. desember slo telefonen hennes inn på en basestasjon i Brumunddal sentrum.

Våpenekspert

De sakkyndige vitnene som er kalt inn av påtalemyndigheten vil trolig redegjøre for disse bevisene i retten. Blant annet har de kalt inn ingeniører fra Telenor om innslagene på basestasjon. Det er også kalt inn kjøretøykontrollør fra Statens vegvesen som vil vitne teknisk om kjøretøy og en politiførstebetjent som vil gjennomgå trafikkdata.

VÅPENEKSPERT: Leif Øren har vitnet som våpensakkyndig i en rekke norske straffesaker. Han er også stevnet i Jemtland-saken. Foto: Truls Brekke / Dagbladet
VÅPENEKSPERT: Leif Øren har vitnet som våpensakkyndig i en rekke norske straffesaker. Han er også stevnet i Jemtland-saken. Foto: Truls Brekke / Dagbladet Vis mer

Påtalemyndigheten har også kalt inn mangeårig politioverbetjent og våpenekspert i Kripos, Leif Øren.

Siktet for falsk forklaring

En Ringsaker-mann som tidligere var siktet for falsk forklaring i saken, er også kalt inn som vitne, viser statsadvokatens oversikt.

Mannen i 40-åra forklarte seg for politiet 17. januar, noen dager etter at Janne Jemtlands ektemann ble siktet og pågrepet for drap. Han ble deretter selv siktet for falsk forklaring.

Etter noen dager, ble imidlertid siktelsen mot mannen frafalt. Han skal i dagene etter siktelsen på falsk forklaring har samarbeidet med politiet.