Fremmer forslag om Røkke-skatt

Det må bli slutt på at Kjell Inge Røkke og andre rikinger ikke betaler skatt til Norge på grunn av svære hull i skattereglene, mener Morten Lund (Sp), leder av næringskomiteen på Stortinget. I dag fremmer han forslag i Stortinget for å få lovene endret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overraskende forslag

Kjell Inge Røkke fikk i slutten av august Skattedirektoratets endelige velsignelse til at han ikke skal skatte personlig til Norge, verken av formue eller inntekt. Skattedirektoratet omgjorde dermed vedtaket Oslo likningskontor gjorde i juni, som konkluderte med at Røkke skulle skatte til Norge.

Og Røkke kunne puste lettet ut, i og med at han derved slapp å betale titalls millioner årlig til statskassa.

Også andre norske milliardærer har kommet heldig ut av behandlingen hos skattemyndighetene, som skipsrederne John Fredriksen og Jacob Stolt-Nielsen.

Og i vår fikk Rimi-milliardær Stein Erik Hagen Finansdepartementets godkjennelse til å gjøre svenske av seg i forbindelse med børsnoteringen av ICA. Fordi han eier mer enn 25 prosent i selskapet, tilsier svenske skatteregler at han slipper å betale formuesskatt i Sverige.

Milliardærene Røkke, Fredriksen, Stolt-Nielsen og Hagen er alle på lista over Norges ti rikeste, og er til sammen trolig gode for mer enn tjue milliarder kroner.

Sint

- Situasjonen gjør meg sint, rett og slett. Skattereglene bør justere grensene slik at sånne som Røkke blir skattepliktige til Norge, sier Lund, som i dag fremmer et privat forslag i Stortinget der han ber regjeringen utforme regler som fører til at personer som Røkke skal betale skatt til Norge.

Senterpartiets næringspolitiske talsmann har også tidligere vist seg som en skarp Røkke-kritiker. For en måned siden frarådet han på det sterkeste Aker RGI-aksjonærer å selge aksjene sine til Røkke fordi han mente at Røkke ikke var noen langsiktig eier.

Skattemoral

- Skal du ta Røkke?

- Det handler ikke bare om Røkke, han er utelukkende et eksempel på de mange rike som hører til Norge, men som ikke vil bidra til felleskassa. Det er helt avgjørende for vanlige folks skattemoral at de som tjener mest betaler skatt. Å vite at mange av de rikeste nesten ikke betaler skatt, river ned vanlige folks respekt og vilje til å ta sin del av utgiftene, sier Lund.

Lund har ingen oppskrift på hvordan regelverket skal utformes for å sørge for at Røkke og andre tvinges til å betale skatt til Norge. Lund regner med at Finansdepartementet i skattemeldingen som legges fram for Stortinget til våren, foretar en bred gjennomgang av saken.

Hovedregelen i dag tilsier at hvis man er bosatt mindre enn halve året i Norge, så slipper man å betale skatt.