Fremmer mistillitsforslag mot Sylvia Brustad

Opposisjonen holder pressekonferanse om Aker-saken klokka 18.

Arkivfoto: SCANPIX
Arkivfoto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De fire største opposisjonspartiene vil etter det Dagbladet erfarer, fremme mistillitsforslag mot nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap).

Bakgrunnen er statsrådens håndtering av det som er blitt hetende Aker-saken.

Frp, Høyre, Venstre og KrF kommer til å presentere mistillitsforslaget på en pressekonferanse klokka 18 i kveld.

Eierskapskonflikt
Konflikten bunner i at det i april ble kjent at Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker ASA solgte eierandeler i fem underselskaper til Aker Solutions, der både Røkke og staten har eierinteresser gjennom selskapet Aker Holding.

Næringsminister Brustad krevde salget av Aker-aksjene til staten omgjort eller behandlet i generalforsamling. Grunnen var at ministeren mente staten ikke var tilstrekkelig informert om transaksjonene, spesielt prissettingen ble blinket ut som tvilsom.

Etter en lang skittentøysvask mellom Aker ASA og Berit Kjøll, statens representant i Aker Holding, avgjorde en gransking at prissettingen var riktig, og at transaksjonene blir stående som de er - forutsatt at generalforsamlingen i Aker Solutions godkjenner dem.

Kritikken mot Brustad har kommet fra flere hold. Kritikerne har det felles at de mener staten, ved næringsministeren, er blitt lurt trill rundt av Røkke, i et spill hun enten ikke har forstått, og/eller håndtert svært dårlig.

Flere av kritikerne trekker linjer helt tilbake til da staten gikk inn som eier i Aker Solutions (tidligere Aker Kværner) i 2007 - en transaksjon mange mener var særdeles gunstig for storaksjonær Røkke.
Harselas
Brustad måtte også tåle harselas fra Kjell Inge Røkke, både for sin egen dialekt og for håndteringen av saken, under Røkkes famøse pressekonferanse. Flere mente Brustad var oppsiktsvekkende spak i sitt svar til milliardæren, og hun ble beskyldt for å la seg mobbe av Røkke.

Røkkes Aker ASA er majoritetseier i Aker Holding, med 60 %. Staten eier 30 %, mens resten fordeles mellom ulike svenske eiere, hovedsakelig fra Wallenberg-sfæren. Aker Holding har som eneste oppgave å kontrollere Aker Solutions.

Det er statens ønske om å ha en betydelig eierandel i et av landets største selskaper innen olje og gass som har blitt oppgitt som motivet for engasjementet i Aker Solutions.
Statens representant i Aker Holding, Berit Kjøll, trakk seg 20. mai i forbindelse med bråket rundt transaksjonene. Hun hevder selv at hun ikke ble presset ut av vervet.

Opposisjonspartiene ønsket i kveld ikke å uttale seg om mistillitsforslaget før den felles pressekonferansen. Pressekontaktene i Nærings- og handelsdepartementet som er på jobb, har så langt ikke vært tilgjengelig for kommentarer til angrepet fra opposisjonen.

Sylvia Brustad er for tiden sykmeldt, i utgangspunktet fram til 5. juni, på grunn av isjias.

Dagbladet.no følger opposisjonens pressekonferanse.