Fremmer ny tiggerlov

Justisministeren vil hjelpe Oslo, minner om at det gamle tiggerforbudet fremdeles er gyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les også: - Slutt å gi!

  (Dagbladet.no): Justisminister Knut Storberget sier han gleder seg over Oslobyråd Erling Laes engasjement, etter at Lae i dag slo alarm mot utenlandske tiggerbander som skremmer penger fra folk i hovedstaden.

  Lae er oppgitt over at Stortinget har opphevet den såkalte tiggerforbudet, og sier kommunen og politiet nå står maktesløse overfor godt organiserte tiggerbander fra Romania og andre land i Østeuropa.

  - Vi ønsker en oppmykning av reglene slik at politiet kan få lov til å gripe inn overfor den organiserte tiggingen som har inntatt Oslo. Det de driver med er ren svindel, sier Erling Lae.

  Kan tas alikevel


  Men gjennom Dagbladet.no gjør Storberget byrådslederen oppmerksom på at tiggerforbudet fremdeles er norsk lov.

  - Den oppheves ikke før første juli. Det er løsgjengerloven som ble opphevet første januar, påpeker Storberget.

  Derfor kan politiet fremdeles slå til mot tiggerbander som herjer i Oslo og andre deler av landet. Og selv om loven oppheves i juli, planlegger justisministeren en ny lov for å forhindre bandeutviklingen Oslo opplever.

  Ny tiggerlov


  - Først og fremst får kommunen mulighet til å lage egne politivedtekter for å bortvise tiggere som forstyrrer den offentlige orden.

  - Men for å ta de organiserte tiggerne vil regjeringen fremme en proposisjon som forsterker straffelovens paragraf 224 om menneskesmugling, sier justisministeren.

  Storberget vil presisere loven slik at den omfatter «det å utnytte eller forlede andre til tigging». Dette vil gjøre organisert tigging straffbart på linje med menneskesmugling.

  - Etter min mening er det nødvendig å foreta en slik klargjøring av loven, sier Storberget til Dagbladet.no.

  Liker Lae


  Storberget sier han er glad for at Lae bryr seg om problematikken, og vil gjerne møte byrådslederen for å jobbe sammen for en bedre politikk overfor de svake grupperingene i hovedstaden.

  - Jeg har stor sans for Lae og hans sosialpolitiske linje. Og dette handler ikke om partipolitikk, sier AP-statsråden om Høyre-byråden.

  - Dette er føst og fremst et sosialpolitisk problem, og ikke kriminalpolitisk. Vi har en jobb foran oss for å forhindre at folk må på gata for å tigge, sier Storberget.

  - Dette gjelder alle som i dag løslates fra norske fengsler. De fleste har ingenting å gå til. 70 prosent av de innsatte har rusproblemer. Vi har nå en prøveordning i funksjon i Oslo og Bergen der folk kan dømmes til rusbehandling. Men dette krever et tett samarbeid med kommunene og helsevesenet, sier han.


  Møtes på Wayback
  Storberget håper Lae vil møte ham - helst i lokalene til «Wayback», som drives av Organisasjonen livet etter soning.

  - Det er der vi bør være. Dette er et tiltak for å hjelpe fanger tilbake til samfunnet, og de viser at det nytter. For hver krone vi legger i slike tiltak, får vi 17 kroner tilbake i form av sparte utgifter på kriminalitet og kriminalomsorg.


  Positivt overrasket
  Oslobyråd Erling Lae sier seg positivt overrasket over justisministerens raske tilbakemelding, og vil svært gjerne møtes for å samarbeide.

  - Vi er snart ferdige med et forslag til nye politivedtekter der vi forbyr organisert tigging eller tigging som oppleves pågående. Jeg håper de nå vil bli godkjent av departementet, sier Lae.

  - Jeg er helt enig med justisministeren at dette ikke handler om partipolitikk. Det er kjempebra. Jeg er nemlig møkk lei partipolitikk. Jeg vil ha løsninger, og ser veldig frem til en god dialog, sier han til Dagbladet.no.

FREMDELES FORBUDT: Justisministeren minner om at tigging fremdeles er forbudt, og fremmer ny lov for å få has på organiserte utenlandske tiggerbander. Foto: Scanpix
FREMDELES FORBUDT: Justisministeren minner om at tigging fremdeles er forbudt, og fremmer ny lov for å få has på organiserte utenlandske tiggerbander. Foto: Scanpix Vis mer
LIKER LAE: Knut Storberget ønsker å møte byrådsleder Erling Lae så snart som mulig for å sammen satse på bedre alternativer enn å tigge for hovedstadens svakeste.
ALARM: Byrådsleder Erling Lae i Oslo roper varsku etter at flere utenlandske tiggerbander har inntatt hovedstaden.