STÅR BAK GRUSOMHETER: : I likhet med de andre opprørsstyrken i Kongo har hutumilitsen mange liv og brutale overgrep på samvittigheten. FOTO: AFP PHOTO/ Tony KARUMBA/SCANPIX
STÅR BAK GRUSOMHETER: : I likhet med de andre opprørsstyrken i Kongo har hutumilitsen mange liv og brutale overgrep på samvittigheten. FOTO: AFP PHOTO/ Tony KARUMBA/SCANPIXVis mer

Fremskritt i Kongo

Nå skal hutumilitsen avvæpnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Berusede soldater med Kalashnikov i hendene. Voldtekt som våpen. Hutumilitsen i Øst-Kongo har spredd frykt i en årrekke, men nå skal landets myndigheter ha blitt enige med Rwanda om en plan for å splitte opp og avvæpne styrken.

Hutumilitsen, Democratic Forces for the Liberation of Rwanda (FDLR), har sine røtter i folkemordet i 1994. Flere av hutuene som stod bak de brutale overgrepene her, rømte til Kongo da de innså at slaget var tapt.

De siste årene er blitt brukt til å bygge seg opp, og gruppens endelige mål er å igjen komme til makten i Rwanda. På denne måten har militsen utgjort en stor trussel både for Rwandas myndigheter, som derfor har støttet to andre opprørsgrupper i Kongo.

Konfliktene mellom de ulike opprørsgruppene og regjeringshæren har herjet Kongo de siste årene. I løpet av de ti siste årene har rundt fem millioner mennesker har dødd som følge av urolighetene.

I følge Bloomberg vil utenriksministerne i de to landene undertegne en avtale om å avvæpne militsen i dag.

-Vi har laget en plan for å gjøre FDLR betydningsløs. Det gjelder bare dem som ikke har godtatt løsningene vi har presentert for dem, sier Kongos utenriksminister, Alexis Thambwe Mwamba.

De siste månedene har det vært et sterkt internasjonalt press på å løse konflikten i Kongo, som forverret seg august i år.