Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fremskrittspartiet åpner for mer hvalfangst

Vil ha fangst på andre arter enn vågehval.

VIL HA MER FANGST: Frps fiskeripolitiske talsperson Bengt Rune Strifeldt mener vi må høste av hele næringskjeden i havet og åpner for fangst på andre hvalarter enn vågehval. Her er en finnhval avbildet. Foto: Adam Butler / NTB scanpix
VIL HA MER FANGST: Frps fiskeripolitiske talsperson Bengt Rune Strifeldt mener vi må høste av hele næringskjeden i havet og åpner for fangst på andre hvalarter enn vågehval. Her er en finnhval avbildet. Foto: Adam Butler / NTB scanpix Vis mer

Frps fiskeripolitiske talsperson Bengt Rune Strifeldt åpner for fangst på andre hvalarter enn vågehval.

- Sterke internasjonale krefter har jobbet mot hval- og selfangst. Vi må løfte debatten og få inn mer fakta, sier han til NRK.

Bærekraftig uttak

Strifeldt, som sitter i næringskomiteen på Stortinget, mener at havpattedyrene er fiskernes største konkurrenter når det gjelder den nordatlantiske torskebestanden.

- Hele næringskjeden til sjøs må beskattes. Vi har gode tall på hvalbestanden og hvordan den utvikler seg, og uttak må skje bærekraftig, sier han om saken som først ble omtalt av Fiskeribladet.

Faggruppeleder for sjøpattedyr ved Havforskningsinstituttet, Tore Haug, sier at vågehvalen ikke spiser så mye torsk.

- Den spiser riktignok mye av det torsken spiser. Vi har sett at i gitte tilfeller, i konkurranse med vågehval, så vinner torsken, sier han.

1278 vågehval

Strifeldt mener det må kunne drives fangst på andre hvalarter enn vågehval, og han åpner også for selfangst.

Årets fangstkvote er på 1278 vågehval. I år er det til og med september skutt 429 hval.

- Å støtte opp om ei næring er et godt argument, men vi har allerede romslige kvoter i Norge som ikke blir fylt, sier Haug.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling