VENDER HAGEN RYGGEN:  Om lag 80 prosent av Fremskrittspartiets tillitsvalgte på lokal- og fylkesnivå støtter Siv Jensen framfor Carl I. Hagen i maktkampen som har utspilt seg etter at Hagen ble vraket til Nobelkomitteen. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet
VENDER HAGEN RYGGEN: Om lag 80 prosent av Fremskrittspartiets tillitsvalgte på lokal- og fylkesnivå støtter Siv Jensen framfor Carl I. Hagen i maktkampen som har utspilt seg etter at Hagen ble vraket til Nobelkomitteen. Foto: Lars Eivind Bones, DagbladetVis mer

Fremskrittspartiet er tapt for Carl I. Hagen

Dagbladets meningsmåling viser at bare en av seks i Frp støtter Hagen framfor Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partiet som Carl I. Hagen en gang hadde i sin hule hånd, vender seg vekk fra sin gamle høvding. Dagbladet har spurt 3801 av partiets tillitsvalgte på lokal- og fylkeslagsnivå om hvem de støtter i den åpne maktkampen.

Noen timer seinere hadde 806 tillitsvalgte svart. Bare snaut 16,7 prosent av dem oppgir at de støtter Hagen framfor Jensen.

- Dette er en lavere oppslutning for Carl I. Hagen enn jeg hadde trodd. Jeg vil trodd at det skulle være omtrent 30 prosent som støtter ham, slik det var på tidligere velgermålinger, sier valgforsker Frank Aarebrot til Dagbladet.

- Har Carl I. Hagen mistet grepet på Frp?

- Ja, det er helt tydelig.

Taus Når Dagbladet spør de tillitsvalgte om Hagens håndtering av striden med Jensen, er tallene enda mer nedslående for mannen som av mange har blitt regnet for å ha en av landets beste politiske neser.

Bare 10,3 prosent av de som svarer sier Hagen har håndtert dette godt. Hele 79 prosent av fotfolket i partiet mener den gamle mesteren har utvist dårlig politisk håndverk.

Når Dagbladet ringer Hagen og forteller om rundspørringen, avbryter Hagen og sier:

- Jeg kommer ikke til å si noe mer nå. Hele min hensikt var å få forklart hvorfor jeg gikk av som leder i pensjonistforeningen. Det føler jeg nå at har nådd ut til det norske folk.

- Trist og unødvendig Den siste uka har Hagen distribuert sitt klageskriv til Frp's stortingsgruppe og til flere avisredaksjoner. Nå ønsker han ikke lenger oppmerksomhet.

- Jeg har brukt store deler av dagen på å si ingen kommentar. Da er det ikke noen vits å bidra til at det blir skrevet noe mer om dette i avisene. Jeg har ingen kommentarer lenger, i hvert fall ikke i dag, sier han.

Til tross for sin knusende seier over partibyggeren Hagen, ønsker ikke partileder Siv Jensen å slå seg på brystet.

- Jeg tar denne undersøkelsen til orientering. Undersøkelsen endrer ikke det faktum at dette er en trist og unødvendig sak vi gjerne skulle vært foruten. Jeg tror alle de som har svart på undersøkelsen er enige med meg i at saken er ubehagelig for partiet, sier hun til Dagbladet.

Rasende Striden startet da valgkomiteen i Frp valgte å innstille på at den relativt anonyme partiveteranen Inger Marie Ytterhorn skal få fortsette i den prestisjetunge Nobelkomiteen.

Carl I. Hagen hadde sagt til Siv Jensen at han ønsket seg vervet og ble rasende over å ikke få viljen sin. Da partiets stortingsgruppe stemte over hvem som skulle få vervet fikk Hagen bare seks av 31 stemmer. Dagbladets undersøkelse viser at grasrota i partiet støtter stortingsgruppas valg.

Hele 46 prosent av grasrot-Frp mener at ukjente Ytterhorn bør fortsette i komiteen. Selv om Hagen for de tillitsvalgte landet rundt er en kjent og kjær politiker mener bare 26 prosent av dem at den gamle partihøvdingen burde fått plassen.

Forstår Hagen Professor Aarebrot har en viss forståelse for Carl I. Hagens reaksjon på vrakingen.

- Jeg synes at han har blitt smålig behandlet. Denne gangen har han god grunn til å syte, sier valgforskeren.

- Hvorfor det?

- Blant annet fordi hans politiske motstandere har plassert ham i et såpass viktig verv som i grunnlovsrevisjonskommisjonen. Da er det jo litt underlig at en mann som han ikke blir vurdert til å sitte i Nobelkomiteen av partiet hans.

Valgforskeren og Ap-mannen sier han aldri kan se for seg at KrF hadde nektet Kjell Magne Bondevik et slikt verv.

- På en måte kaster Frp dritt på sin egen historie. En ting er at dette ikke har vært et stort år i Hagens liv, men som partiformann i 28 år, synes jeg de skulle vist ham større respekt. Det er både smålig og respektløst, sier Aarebrot til Dagbladet.