Fremskrittspartiet lanserer pedofon

Hvis du ser en mistenkelig mann i nabolaget, vil Fremskrittspartiet at du skal kunne ringe for å få sjekket om han er en pedofil overgriper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget er det mest oppsiktsvekkende i en serie tiltak som Frp's justispolitiske talsmann, Jan Simonsen, nå lanserer for å forhindre seksuelt misbruk av barn.

Ideen har Simonsen tatt med fra en komitéreise til New York, der guvernøren i delstaten delte ut en reklamebrosjyre til folk på gata om den nyopprettede tjenesten.

Slik ser Simonsen for seg pedofonen:

Det opprettes et register der pedofile overgripere tvinges til å skrive seg inn etter endt soning. Registeret åpnes for publikum via politikamrene. Folk kan få bekreftet eller avkreftet om en i nabolaget er straffedømt ved å ringe et bestemt telefonnummer. Pedofile idømmes straff hvis de flytter fra den registrerte adressen uten å si fra om nytt bosted.

Helst kastrering

Simonsen mener at folk har rett til å få vite hvis ungene deres leker i nærheten av en farlig overgriper.

- Mitt primære standpunkt er at alle alvorlige overgripere burde kjemisk kastreres, men når et flertall avviser det, er dette den beste måten foreldre kan beskytte seg på, sier Simonsen til Dagbladet.

Tidligere forslag av denne typen har blitt avvist med at overgripere bare vil gå i dekning når bakgrunnen avsløres. Men med trusselen om straff mener Simonsen den pedofile presses til å melde fra.

Unntak for incest

Forbildet til Simonsen er den amerikanske loven som kalles «Megans lov», etter den sju år gamle jenta Megan Kanka. Hun ble myrdet i 1994 av en pedofil overgriper som hadde sonet ferdig sin dom, og bosatte seg i hennes nabolag uten at hennes foreldre eller andre personer var varslet av politiet.

Frp's kriminalpolitiske talsmann overlater til departementet å vurdere hvem som skal stå i et slikt register.

- Det må vurderes om incestovergripere bør unntas fra ordningen, både fordi det har vært spesielt mange justismord i incestsaker og fordi incestovergripere ikke alltid vil være en trussel for ukjente barn, sier Simonsen.

Et annet av tiltakene han foreslår, er at pedofile som er ute av fengselet utstyres med en elektronisk brikke som kan identifiseres med et navigasjonssystem.