BETENT:  Mens stortingsflertallet ønsker å ta inn 10 000 syriske flyktninger, ønsker ikke Fremskrittspartiet å ta inn flere flyktninger, kom det fram på deres landsmøte tidligere i år. Foto: Nina Hansen
BETENT: Mens stortingsflertallet ønsker å ta inn 10 000 syriske flyktninger, ønsker ikke Fremskrittspartiet å ta inn flere flyktninger, kom det fram på deres landsmøte tidligere i år. Foto: Nina HansenVis mer

Fremskrittspartiet truer med å gå ut av regjeringen

Syria-flyktningene splitter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet truer med å stille kabinettsspørsmål eller gå ut av regjering dersom partiet ikke kan godta vedtaket om Syria-flyktningene, sier nestleder Per Sandberg til NRK. I dag klokka 11 sitter alle partiene på Stortinget, med unntak av Frp, seg sammen for å diskutere Syria-flyktninger.

- Den store utfordringa vil komme hvis disse partiene som sitter og forhandler nå, gjør et vedtak om betydelige økninger i antallet kvoteflyktninger for 2015, sier Per Sandberg til NRK i Politisk kvarter, og viser til at Stortinget allererede har lagt budsjettet for i år.

- Kan ta dissens - Kommunene er allerede i dag under et sterkt press, og økonomien tilsier at vi ikke har anledning til å ta inn flere enn det som er bestemt, fortsetter Sandberg.

NRKs reporter lurer på om Fremskrittspartiets ministere kan gjennomføre stortingsvedtaket om økt antall syriske flyktninger, uansett hvordan det blir?

- Frp har et landsmøtevedtak bak oss som er ganske tydelig, og kostnadene ved å ta imot 10 000 syriske flyktninger i tillegg til alle de andre vi skal ta inn, er vesentlig. Vi snakker om to milliarder de første årene, og så kommer det ytterligere milliarder. Vi skal ha skole, barnehager, helse og bolig er en ting, men det kommer utfordringer langt utover dette her og, sier Sandberg.

- Hva skjer hvis ditt landstyre sier nei til det Stortingets flertall går inn for? Lurer NRK.

- Vi kan ta dissens, kabinettspørsmål. Det er mange løsninger på det, men alt avhenger av hva og hvilket vedtak som Arbeiderpartiet klarer å presse gjennom i Stortinget, sier Sandberg.

Vil ikke ha én til Frp har brutt forhandlingene om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot fra Syria. Et flertall på Stortinget ønsker at Norge skal ta imot 10 000 flyktninger fra Syria over en toårsperiode, mens regjeringspartiene sier nei.

De sju partiene på Stortinget, med unntak av Frp, er fortsatt innstilt på å få til et bredt politisk forlik. Samtidig har partiene uttrykt vilje til å forhandle om antall og tidsplan.

Frp og partiets velgere er sterkt imot å skulle ta inn flere flyktninger. Spesielt Christian Tybring Gjedde og Carl I. Hagen var klare under landsmøtet, hvor de vektla at Norge ikke kan ta imot én ekstra flyktning enn hva som allerede er bestemt.

Les også: KrF stemte for 10 000 flyktninger til stående applaus.