Fremtiden er røykfri

En helseminister ville ha sviktet sin rolle fullstendig om han ikke tok tak i røykskadene og arbeidet for å begrense tobakksrøykingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes knapt noe annet lovlig produkt på markedet som gir en helseminister større bekymring og en forbruker større helseplager enn tobakk. Likevel har sigaretten en helt unik plass som konsumvare.

Tenk deg et produkt som brukes av tre av ti voksne, men som du samtidig vet vil føre til at mange tusen blir alvorlig syke, og omkring 8000 vil dø av hvert år. Du får tak i det nesten overalt. Når du bruker det, blir andre rundt deg syke, og også noen av dem kommer til å dø.

Hvis jeg som helseminister lukket øynene for disse brutale faktaene, og ikke gjorde mitt ytterste for å redusere skadene, ville jeg sviktet min rolle fullstendig.

Det har likevel vært en klar holdningsendring de siste tiårene. Siden tobakksloven trådte i kraft i 1975, har andelen røykere sunket betraktelig. Arbeidstakere krever nå sin rett til røykfritt arbeidsmiljø. Askebegrene er fjernet fra møterommene for lenge siden, og få reagerer på at også kontorene skal være røykfrie. Restaurantgjester tar det for gitt at de kan nyte sin mat uten at røyken river i neseborene. De fleste vil ha det røykfritt hjemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer