Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fremtiden i våre hender ga deg fem og en halv liter for mye

Organisasjonen mener du kan kjøpe 17 liter bensin med en norsk timelønn. Men det er feil.

SLUK: Fremtiden i Våre Hender (FiVH) opplyste i dag at nordmenn gjennomsnittlig får 17 liter bensin for sin netto timelønn. Men regnestykket baserer seg på en utdatert bensinpris, og en lønn som er betydelig høyere enn den norske gjennomsnittslønna.
SLUK: Fremtiden i Våre Hender (FiVH) opplyste i dag at nordmenn gjennomsnittlig får 17 liter bensin for sin netto timelønn. Men regnestykket baserer seg på en utdatert bensinpris, og en lønn som er betydelig høyere enn den norske gjennomsnittslønna. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Framtiden i Våre Hender (FiVH) opplyste i dag at Norge har billigst bensin i Europa. Organisasjonens beregninger viser at nordmenn og irer får 17 liter bensin for én times arbeid etter skatt, mens dansker kun får 15 og svensker 13 liter.

Men tallene gir et feil inntrykk: Fremtiden i Våre hender bruker nemlig tall for både bensinpris og årslønn som er høyst diskutable for å komme fram til sin konklusjon.

FiVH bruker tall fra Bureau of Labor Statistics for årslønn for industriarbeidere i konkuranseutsatt sektor - tall som avviker betydelig fra Statistisk Sentralbyrås (SSB) lønnsoversikter.

Lønnstallene FiVHs bensinberegning tar utgangspunkt i en industriarbeiderlønn på 276,20 kroner i timen, før skatt.

Gitt et vanlig årsverk på 1950 timer (SSB), gir dette en brutto årslønn på 538950.

Det er imidlertid en mye høyere årslønn enn det som er en gjennomsnittlig årslønn i Norge.

Må tjene minst 600000 Ifølge Statistisk Sentralbyrå var en gjennomsnittlig norsk årslønnlønn for en fulltidsarbeidende i Norge 435200 kroner (pr. 31.03.11) - mer enn 100000 kroner lavere enn lønna det FiVH bruker for å beregne bensinvelstanden med.

I tillegg tar Fivhs beregninger utgangspunkt i en gammel bensinpris på 95 oktan på 11,74 kroner, som de hevder var snittprisen i 2009.

Dagens bensinpris er imidlertid på rundt 14,50 kr.

Skulle FIVHs påstand om at man får 17 liter bensin for en times arbeid etter skatt vært riktig, måtte man, gitt et årsverk på 1950 timer, ha hatt en inntekt etter skatt på 480675 kroner.

Hvor stor bruttolønn man må ha for å sitte igjen med 480 000 kroner etter skatt vil variere med sivilstand, gjeld og annet. Men man vil minst måtte ha en bruttolønn på over 600000 kroner for at FiVHs påstand skal holde stikk.

Fivh erkjenner at tallene ikke er helt oppdaterte, men mener likevel at de gir et riktig bilde.

- Fortsatt riktig - Bensinprisen har steget betraktelig etter dette, men det gjelder jo for andre land også. I det store og det hele mener vi at forholdene mellom landene ikke har endret seg, og at Norge fortsatt har blant de billigste bensinprisene i Europa, sier forksningsleder i FiVH, Mekonnen Germiso til Dagbladet.

- Det er jo ikke bare industriarbeidere som kjører bil. Hvorfor bruker dere en industriarbeiderlønn som er betydelig høyere enn en norsk gjennomsnittslønn i beregningene?

- Dette er tall fra Bureau of Labor Statistics som viser bruttolønn i konkuranseutsatt sektor, inkludert feriepenger og andre frynsegoder. Disse tallene er tigljengelige for alle europeiske land sier Germiso.

Leder i FiVH, Arild Hermstad, mener ikke regnestykket er urimelig.

- Dette var riktig i 2009, og vi mener forholdet mellom landene i det store og hele er det samme. Nordmenn har det uansett romslig i forhold til hvor stor andel av inntekten vi bruker på drivstoff, sier Hermstad.

Så hvor mange liter bensin får den gjennomsnittlige norske lønnstaker i virkeligheten for en times arbeid?

435 200 (årslønn) / 1950 timer (årsverk) / = 223 kroner (bruttoinntekt i timen) - 25 prosent skatt = 167 kroner i timen (nettoinntekt) / 14,50 (bensinpris) = 11,5 liter bensin.

SSB har oppdatert lønnsstatistikk for Norge.

NAF har oppdaterte bensinpriser for Europa.