FENGSELET: Opptøyene brøt ut igjen da det ble uenighet mellom politiet og innsatte under et dialogmøte i fengselet. Dette bildet ble tatt da det ikke var opptøyer i fengselet. Foto: Dagbladet
FENGSELET: Opptøyene brøt ut igjen da det ble uenighet mellom politiet og innsatte under et dialogmøte i fengselet. Dette bildet ble tatt da det ikke var opptøyer i fengselet. Foto: DagbladetVis mer

French: - Situasjonen har nå roet seg

Fangene har fortsatt kontroll over fengselet, og har fått inn matforsyninger, ifølge Joshua French.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 14.30 snakket Dagbladet med Joshua French på mobil om det dramatiske fangeopprøret som i dag ha pågått i fengselet i Kisangani.

- Situasjonen har nå roet seg, sier French.

Han forteller at noen fanger lot seg låse inn på cellene mot at det kom nye matforsyninger inn i fengselet. Forsyningene er nå på plass, ifølge French, men understreker at det fortsatt er fangene som har kontrollen inne fengselet.

Stormet fengsel Dagbladets representant på stedet bekrefter at stemningen blant de militære utenfor fengselet er mye roligere nå, enn tidligere i formiddag.

Rundt klokka 13.00 norsk tid stormet kongolesisk politiet fengselet. De var fullt utstyrt, med stormskjold, hjelmer, batonger og våpen.

- De klarte å komme inn i fengselet og fangene valgte å trekke seg tilbake slik at det ikke ble noen kamp. En del av dem ble låst inne i cellene, men ikke de militære fangene, sier French sin mor, Kari Hilde French til Dagbladet.

Militæret kom også inn i fengselet etter politiet. To representanter for Røde Kors og også en eller flere personer fra Leger uten Grenser fulgte politiet og militæret inn, ifølge French.

- En del mat ble fraktet inn i sekker til plassen i fengselet. Så trakk militære og politiet seg ut igjen til French og Molands store forundring. Dette kan bety at det kun blir et midlertidig opphold i denne «kampen» mellom fangene og de kongolesiske autoritetene. Det betyr at fangene fremdeles har kontrollen inne i fengselet, mener mor French.

Fengselsdirektøren skal også ha sagt at britiske representanter har ringt for å sjekke hvordan det er med de French, som også er britisk statsborger.

Opptøyer i morges Dagens fengselsopprør startet under et dialogmøte mellom politi og innsatte inne i fengselet i formiddag.

- Nå har fangene tatt kontroll over fengselet og det er fullt kaos her, sa Joshua French til Dagbladet via telefon i formiddag.

Mange skadde Like før klokka 13.30 i dag forteller Dagbladets utsendte at han ser fem innsatte liggende skadde på bakken. Fangene er tatt ut av fengselet og får behandling fra Røde Kors. Noen av dem blir også evakuert til sykehus av Røde Kors, med militæreskorte.

Tidligere på dagen observerte Dagbladets mann på stedet, Claude Nzunzu, et massivt antall politi og militære som omringet fengselet. I formiddag skjøt de med skarpt og våpenhvilen var brutt. Flere fanger skal ha klart å rømme fra fengselet i morgentimene i dag, forteller han.

- Forverret situasjon Pressevakt Hilde Steinfeld i UD sier de fikk en rapport fra Kongo like over klokka 11 i formiddag.

- Situasjonen har forverret seg. Ingen kommer seg inn i fengselet, heller ikke Røde Kors eller Monusco (FN), sier Steinfeld til Dagbladet.

De som prøver å ta seg inn i fengselet blir møtt av steinkastende fanger, opplyser Steinfeld. Fengselet er omringet av tungt bevæpnet politi og soldater.

- Vi har flere ganger prøvd å nå Moland og French på telefon, uten å lykkes. Vi har prøvd å ringe og sende sms, sier Steinfeld.

Overføring UD har tatt kontakt med kongolesiske myndigheter om fangeopprøret, og bedt om at de to nordmennene overføres til hovedstaden Kinshasa. Kongo har ikke svart. Steinfeld er usikker på om det er realistisk å tro at det blir overføring snart.

- Det vet jeg ikke, det er opp til kongolesiske myndigheter. Vi har gjort dem oppmerksom på det ansvaret de har for sikkerheten til de to fengslede nordmennene, og at de må overføres til hovedstaden, sier Steinfeld til Dagbladet.