31. JANUAR: Joshua French ser mot aktor Nkulu, som holder sin prosedyre. Nå mener Frenchs advokat at Kongo haler ut tida. oto: John T. Pedersen / Dagbladet
31. JANUAR: Joshua French ser mot aktor Nkulu, som holder sin prosedyre. Nå mener Frenchs advokat at Kongo haler ut tida. oto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

French-advokat mener Kongo haler ut tida

Graasvold frykter utfallet kan bli tragisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går tregt med å få overført Joshua French fra Kongo til Norge, noe som kan få alvorlige konsekvenser for den dødsdømte nordmannen, sier hans advokat Marius Graasvold.

Det er snart fire måneder siden en militær domstol i Kinshasa dømte French til livsvarig fengsel for drap på cellekameraten Tjostolv Moland. Moland ble funnet død på cellen i Ndolo-fengselet 18. august i fjor.

Graasvold sier til NRK at han frykter utfallet av saken kan bli tragisk.

- Når det kommer en tilbakemelding fra Kongo om en løsning i saken så kan den enten gå ut på at han er løslatt, som er det vi håper og fortsatt tror på, eller den kan gå ut på at det har fått det verst tenkelige utfallet, sier Graasvold og fortsetter:

- Det kongoleserne gjør nå ved å fortsette å hale denne saken ut, er å sette livet hans på spill, sier Graasvold.

Utenriksdepartementet sier de fremdeles jobber med å få French overført til Norge, men ønsker ikke å si noe om framdriften i dette arbeidet.

I mai var det fem år siden French ble pågrepet av kongolesiske myndigheter og sammen med avdøde Tjostolv Moland mistenkt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Etter en ankerunde ble French funnet skyldig i medvirkning til drapet og med andre tiltalepunkter dømt til fire dødsstraffer og en livstidsdom.

Dommen for å ha drept kameraten Tjostolv Moland i august i fjor ble ikke anket ettersom helsetilstanden hans hadde gått i bratt nedoverbakke under rettssaken.

(NTB)

FRYKTER TRAGISK UTFALL: Hans Marius Graasvold forsvarer Joshua French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FRYKTER TRAGISK UTFALL: Hans Marius Graasvold forsvarer Joshua French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer