French anker ikke livstidsdommen

Forsvarer Marie Mwila sier de vil konsentrere seg om den diplomatiske prosessen.

HÅPLØS SITUASJON: Joshua French har et akutt behov for legehjelp. Men i stedet for en sykehusseng sover han nå på gangen i fengselet. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
HÅPLØS SITUASJON: Joshua French har et akutt behov for legehjelp. Men i stedet for en sykehusseng sover han nå på gangen i fengselet. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Joshua French ble onsdag dømt til livsvarig fengsel for å ha tatt livet av sin kamerat Tjostolv Moland.

- Jeg har fått beskjed fra advokat Graasvold om at vi ikke skal anke, sier forsvarer Marie Mwila til Dagbladet.

Ankefristen går ut i dag.

- Vi vil nå konsentrere oss om den diplomatiske prosessen for å få French ut av landet, sier Mwila.

Joshua Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold bekrefter til TV2 at dommen ikke vil bli anket.

Bekymringen knyttet til en anke har vært at en parallell rettsprosess er hemmende for det diplomatiske arbeidet som spesialutsending Kai Eide driver for å få en politisk løsning slik at Joshua French kan bli sendt til Norge.

En beslutning om å ikke anke dommen kommer på tross av at Frenchs advokat karakteriserer rettsprosessen som en skandale.

- Rettssaken er en komplett skandale. Etter seks-sju uker i retten sitter vi igjen med en dom som systematisk ser bort fra helt klare beviser på at det ikke er skjedd noe kriminelt, sa forsvareren etter domsavsigelsen onsdag.

Legehjelp
Joshua French har et desperat behov for akutt legehjelp, men situasjonen for French er blitt  enda vanskeligere etter at han forrige torsdag ble dømt til livsvarig fengsel for å ha drept Tjostolv Moland.

French bedyret sin uskyld, og Kripos er klokkeklare på at Moland ikke ble drept.

- Joshua blir ikke fulgt opp på noen som helst måte. Det er frustrerende både for ham og for oss som har mast i ukesvis på dette her. Vi får ikke noe gjenhør, sier Graasvold til Dagbladet.

Frenchs helse ble et hett tema ved de siste rettsmøtene i saken, men til slutt la dommer Serge Kabondo til grunn at French ikke trengte å bli innlagt på sykehus. Der det tidligere i hvert fall var mulig at norske leger besøkte French i fengselet, er forholdene derfor blitt enda verre.

Presserende behov - Etter dommen virker det vanskeligere å få gjennomslag. Nå er han tilbake på gangen i fengselet. Det er nok riktig at fengselsledelsen forholder seg til dommen — på en måte kan det være forståelig, men fengselsledelsen er jo til stede i fengselet, og de ser hvordan det er med ham, sier Graasvold.

French er også tidligere blitt forvist ut på gangen, der han ligger på en madrass med maten sin plassert på gulvet, blant kakkerlakker og insekter, og uten tilgang til toalett nattestid.

- Det er vanskelig å forholde seg til at de som opplever ham hver dag ikke ser at han kan komme på sykehus. Alle norske leger har meldt tilbake om at det er et presserende behov. Det du peker på er nok årsak.

- Hvorfor er han blitt flyttet ut på gangen igjen?

- Jeg vet ikke. Vi får få forklaringer.

FRUSTRERENDE: Advokat Hans Marius Graasvold i samtale med moren til Joshua, Kari Hilde French. Hun er fortsatt i Kongo, Graasvold er nå hjemme i Norge igjen. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
FRUSTRERENDE: Advokat Hans Marius Graasvold i samtale med moren til Joshua, Kari Hilde French. Hun er fortsatt i Kongo, Graasvold er nå hjemme i Norge igjen. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer