PRESIDENT: President Joseph Kabila har tidligere møtt Kai Eide, Erna Solberg og Jens Stoltenberg. Ifølge rådgiver Marie-Claire Mbayo fra det sivile Justis- og menneskeret er en benådning fra ham Joshua Frenchs eneste mulighet til å bli utlevert til Norge. Foto: AFP / NTB scanpix
PRESIDENT: President Joseph Kabila har tidligere møtt Kai Eide, Erna Solberg og Jens Stoltenberg. Ifølge rådgiver Marie-Claire Mbayo fra det sivile Justis- og menneskeret er en benådning fra ham Joshua Frenchs eneste mulighet til å bli utlevert til Norge. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

French dømt for drap på Moland: - Nå er denne mannen Joshuas eneste håp

Nå kan bare presidenten redde alvorlig syke French ut av fengselshelvetet i Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Det sier rådgiver Marie-Claire Mbayo fra det sivile Justis- og menneskerettsdepartementet til Dagbladet.

Hun er utkommandert fra kongolesiske myndigheter for å følge French-saken tett, og har vært til stede i retten flere dager. Overfor Dagbladet er hun klokkeklar på hva som er Joshua Frenchs eneste håp:

- En utlevering er helt helt uaktuelt, siden det ikke foreligger noen utleveringsavtale mellom Kongo og Norge. Den eneste muligheten er en benådning fra presidenten, sier Mbayo til Dagbladet.

Kongos president Joseph Kabila har tidligere møtt både Jens Stoltenberg og Erna Solberg. Og i januar i år møtte han UDs spesialutsending Kai Eide, som oeverleverte et brev fra statsminister Solberg og britenes David Cameron. Eide ba Kabila om å få French sendt hjem.

- Det var et veldig vennlig tone under møtet, og presidenten var kjent med hva vi kom til å ta opp. Jeg tolker dette positivt, sa Eide til NTB etter møtet.

Livstid i fengsel French, som er alvorlig syk og allerede dødsdømt, fikk i går en ny dom kastet over seg - livstid i fengsel for overlagt drap på sin beste venn. Det til tross for at Kripos har slått fast at de mener det ikke skjedde noe kriminelt da Tjostolv Moland døde i august i fjor.

Mens Kongos utkommanderte er klar på hva som er UDs eneste håp, var UDs spesialutsending Kai Eide i går hemmelighetsfull overfor Dagbladet. 

- Vi jobber etter to spor. Konsulært jobber vi for å gi French den hjelpen han trenger og så jobber vi etter det diplomatiske sporet for å få French hjem til Norge. Vi må nå ta en diskusjon på hvor vi nå står og hvor vi går videre i lys av utviklingen i dag, sier Eide til Dagbladet.

Nye møter i går Eide hadde nye møter med sine britiske kollegaer seint i går kveld.

- Jeg tror det er vanskelig å spekuleri i hvilke konsekvenser denne dommen får. Å spekulere i vanskelighetsgrader og tidsrammer er både umulig og uklokt, sier Eide.

Eide ønsker ikke å si om han ble overrasket over dommen. Utenriksminister Børge Brende var i går uvanlig klar.

- I lys av at kongolesiske og norske etterforskere kom til en felles konklusjon om at Moland tok sitt eget liv, stiller vi oss helt uforstående til at French er dømt for drap, sier Brende til NTB.

Harde vilkår Frenchs helse er svært dårlig, og er bare blitt verre den siste tida - også før han i går ble dømt til livsvarig fengsel for drap. Han kan ikke vente seg noen endring i soningsforholdene.

- Soningsforholdene blir de samme, sier visedirektør Michel i Ndolo-fengselet til Dagbladet etter at dommen har falt.

French ble ifølge sin mor nylig blitt forvist ut på gangen, der han lå på madrassen sin og oppbevarer maten sin på gulvet, blant kakkerlakker og insekter uten tilgang til toalett nattestid. Han bor nå inne på en celle igjen, men norske sakkyndige har vært klare på at han er akutt avhengig av behandling på sykehus.

Preget Frenchs advokater har ikke bestemt seg for om dommen skal ankes.

- Det er en avgjørelse vi vil ta i samråd med Frenchs familie og med norsk UD, sier forsvarer Marie André Mwila til Dagbladet.

FÅR DOMMEN: Joshua French og hans lokale forsvarer Marie André Mwila Kayembe under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Joshua French ble dømt til fengsel på livstid for å ha drept Tjostolv Moland. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
FÅR DOMMEN: Joshua French og hans lokale forsvarer Marie André Mwila Kayembe under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Joshua French ble dømt til fengsel på livstid for å ha drept Tjostolv Moland. Foto: John Bompengo / NTB scanpix Vis mer

- Hvordan reagerte French?

- Det er helt åpenbart at en slik avgjørelse påvirker en person, sier Mwila.

Advokat Graasvold betegnet i går dommen mot French som en skandale.

President Joseph Kabila har for øvrig mye å holde styr på. Det ble i fjor anslått at over én million mennesker er på flukt etter kamper mellom Kabilas hær og opprørsgrupper øst i landet.

HAR FULGT SAKEN: Her snakker UDs spesialutsending Kai Eide med rådgiver Marie-Claire Mbayo fra det sivile Justis- og menneskerettsdepartementet. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
HAR FULGT SAKEN: Her snakker UDs spesialutsending Kai Eide med rådgiver Marie-Claire Mbayo fra det sivile Justis- og menneskerettsdepartementet. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer