Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- French er under et enormt press og det kulminerte i går

Joshua French ber om å få være i fred.

I SAMTALE: Advokat Hans Marius Graasvold og Joshua French snakker sammen etter rettsstarten mot French i Ndolo-fengselet i går. Den ble i går utsatt til fredag grunnet tolkeproblemer.  Hans lokale forsvarer Marie André Mwila var også til stede. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I SAMTALE: Advokat Hans Marius Graasvold og Joshua French snakker sammen etter rettsstarten mot French i Ndolo-fengselet i går. Den ble i går utsatt til fredag grunnet tolkeproblemer. Hans lokale forsvarer Marie André Mwila var også til stede. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Advokaten til Joshua French, Hans Marius Graasvold, har innkalt pressen til et møte i morgentimene i dag.

- Joshua French har vært under et enormt press de siste fire, fem månedene. Dette kulminerte under rettssaken i går, sier Graasvold til det norske pressekorpset i Kongo.

På vegne av French anmoder han nå pressen om å ikke kontakte French framover.

- Han trenger å fokusere på sin forklaring. Han opplevde det som ubehagelig å bli kontaktet og intervjuet i rettssalen i går. Etter å ha summet seg i går kveld ber vi etter en helthetsvurdering om at pressen ikke tilnærmer seg French før eller under rettssaken som fortsetter fredag, sier Graasvold.

I går startet drapsrettssaken mot Joshua French. Han står tiltalt for overlagt drap på bestekompisen Tjostolv Moland som ble funnet død i fengselet i Kongo 18. august i fjor. Norske Kripos bisto den kongolesiske etterforskningen av dødsfallet og Kripos konkluderte med at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet.

Kongolesiske myndigheter har likevel valgt å tiltalte French for drap.

TRØSTET: Mora Kari Hilde French beroliger sønnen i en rettspause. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TRØSTET: Mora Kari Hilde French beroliger sønnen i en rettspause. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Da rettssaken startet i går, cirka halvannen time forsinket, ble det raskt klart at det var utfordringer ved tolkingen av saken. Retten manglet tolk og plutselig ble Dagbladets tolk i retten bedt om å bytte rolle til rettens offisielle tolk.

Både avisa og norske representanter i retten protesterte på avgjørelsen og retten bestemte å utsette saken til fredag 10. januar klokka 09.00 i påvente av njye tolker.

- At saken ble utsatt i går opplevde han som en ekstra påkjenning, sier Graasvold.

Det er cirka 15 norske pressefolk til stede i Kinshasa i forbindelse med rettssaken. I rettspausene ble French filmet og intervjuet av pressen og det er dette advokaten nå ønsker en slutt på.

- French trenger å ha pause når det er pauser han også. Han er helt nødt til å fokusere på sin forklaring, sier Graasvold.

- French drar ikke hjem etter rettsslutt, men tilbake på cella og en ny stressende situasjon, sier advokaten som ikke vil kommentere om French sin helsetilstand har forverret seg spesielt den siste tida.