Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

French får britisk bistand

Det kan bety økt sjanse for utlevering til Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Dødsdømte Joshua French får nå bistand av britiske myndigheter. Det kan bety økt sjanse for utlevering til Storbritannia.

- Storbritannia har en permanent tilstedeværelse her i Kongo. Det innebærer at vi har flere muligheter til å bistå våre statsborgere enn norske myndigheter, som ikke har diplomater fast stasjonert i landet, sier den britiske konsulen i Kinshasa, Terence Robins, til NTB.

Britisk pass
French, som også har britisk pass, har så langt ikke ønsket hjelp fra andre enn norske myndigheter. Men i forkant av ankesaken, som starter tirsdag, har han bedt om bistand fra Storbritannia, noe han nå vil få. Besøk i fengselet Sammen med Gunvor Alida Endresen fra den norske ambassaden i Angola, er Robins på plass i Kisangani for å følge ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French. Mandag besøkte de to diplomatene fangene i fengselet.

- De to virket i god form, forholdene tatt i betraktning. Jeg tror de vil være i stand til å gjennomføre ankesaken, sier Robins.

- Dette har så langt ikke vært en stor sak hjemme. Men nå som vi har fått bekreftet at French er britisk statsborger vil det trolig endre seg, sier Robins.

For et par uker siden var Storbritannias utenriksminister i Kongo hvor han diskuterte landets bruk av dødsstraff. I likhet med Norge er britene sterkt imot denne straffemetoden.

- Først og fremst skal vi forsikre oss om at dødsdommen mot French ikke blir fullbyrdet. Utover det må han selv være med på å bestemme hva slags hjelp han vil ha, sier Robins. Robins ønsker ikke å kommentere hvorvidt Storbritannia vil kreve French utlevert, men han viser til hjemlandets omfattende tilstedeværelse i Kongo.

- I dag har jeg rapportert tilbake til London om French sin situasjon. Når saken deres er ferdigbehandlet i det kongolesiske rettssystemet vil vi vurdere hva vi skal gjøre, sier Robins.

Norge trapper ned
Samtidig som britene nå involverer seg for fullt, varsler norske myndigheter at de vil trappe ned sin innsats for Moland.

- Vi har ikke fått endelig melding fra Oslo om hvordan vi skal dekke denne saken fremover, men vi kommer til å trappe ned den fysiske tilstedeværelsen her. Det betyr at vi kommer på færre besøk, sier ministerråd Gunvor Alida Endresen.

Mandag ble det klart at Moland og French vil forklare seg når ankesaken mot dem begynner tirsdag.

Moland og French ble dømt til døden 8. september i år etter å ha blitt funnet skyldig i drap på sin sjåfør. De ble også dømt for drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund av militærdomstolen i Kisangani i Kongo.

NTB

KAN BLI UTLEVERT: Joshua French får bistand fra Storbritannia. Foto: Espen Røst/Dagbladet
KAN BLI UTLEVERT: Joshua French får bistand fra Storbritannia. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling