Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

French får ikke gå ut

Innført som sikkerhetstiltak i fengselet.

MÅ HOLDE SEG INNE: Rettssaken mot Joshua French er utsatt til 21. januar. Nå må han holde seg inne i fengselet.. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MÅ HOLDE SEG INNE: Rettssaken mot Joshua French er utsatt til 21. januar. Nå må han holde seg inne i fengselet.. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Joshua French har brukt store deler av dagene i fengselet til å trene ute eller sitte ute i luftegården. Der har han tatt i mot besøk og sittet i timelange samtaler med prester, advokater og diplomater.

Slik er det ikke lenger. French må nå holde seg innendørs.

- Han er stengt inne nå. Han må holde seg på cella eller i et større innendørs oppholdsrom. Det er ganske stort rom utenfor cella så det er også mulig å trene der, sier en representant for fengselsledelsen til Dagbladet. Han ber om at vi ikke bruker navnet hans siden denne saken nå er blitt så "sensitiv".

Lufting Det skal være sikkerhetshensyn som ligger bak beslutningen om å låse French inne.

- Det var overordnede utenfra fengselet som ga ordren. Vi fikk ingen konkret begrunnelse ut over at vi skal være ekstra forsiktige. Vi vil ikke at det skal skje noe.

På spørsmål om han i det hele tatt slippes ut i løpet av dagen for en luftetur svarer lederen slik.

- Det er åpne vinduer der som gir rikelig med luft.

I formiddag hadde French besøk av sjømannsprest Knut Lyngseth, som kom til Kinshasa i går.

De har alltid tidligere kunnet sitte under teltduken som gir skygge for solsteiken i luftegården. I dag var de henvist til rommet utenfor Frenchs åttemannscelle.

Legehjelp French er alvorlig syk og diplomater og advokater jobber på spreng for å skaffe kyndig legehjelp til den dødsdømte nordmannen.

Både å skaffe legehjelp lokalt og å fly inn en doktor fra Norge eller et annet land har vært diskutert. Foreløpig har de ikke lykkes og French har ikke fått behandling siden han overraskende ble kjørt en runde til sykehus her i Kinshasa på onsdag.

Hva slags behandling han da fikk er heller ikke klart. Aktor Katenda Nkulu har lovet retten å legge fram en rapport fra disse legebesøkene, men i går hadde den ikke kommet til dommeren.

I dag er det søndag og domstolkontoret er stengt.

Da Dagbladet snakket med Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold hadde han akkurat landet i Norge etter å ha reist fra Kongo. Han var da ikke kjent med at French ikke lenger får gå utendørs.  

Utsatt Rettssaken der Joshua French står tiltalt for å ha drept kompanjongen Tjostolv Moland ble fredag utsatt til 21. januar. Begrunnelsen er at French var for syk til å kunne forklare seg i retten, men det var ingen enighet i retten om dommerens beslutning.

Aktor Nkulu mener at French spiller et skuespill og slettes ikke er syk. French så medtatt ut, hadde rødsprengte øyne og svettet en del i panna. Dette ble påpekt av forsvareren, men aktor hevdet hardnakket at dette er helt normalt.

- Også friske mennesker svetter, sa han.