I NORGE: Joshua French er kommet hjem til Norge, og får nå behandling av norsk helsevesen. Her avbildet under rettssaken i Kongo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I NORGE: Joshua French er kommet hjem til Norge, og får nå behandling av norsk helsevesen. Her avbildet under rettssaken i Kongo. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Joshua French tilbake i Norge:

- French har vært gjennom en enorm påkjenning det siste halvannet døgnet

Nå tenker Joshua French og familien rundt ham bare på én ting: - Få Joshua til å komme seg, sier advokat Hans Marius Graasvold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag morgen var svært mange mennesker til stede på kontoret til Kongos president Joseph Kabila: Endelig skulle Utenriksdepartementets Arild Øyen signere den siste beslutningen om at Joshua French skulle utleveres til Norge, skriver VG. Et ja var kommet både fra Kongos president, Joseph Kabila, landets utenriksminister og en rekke militære ledere.

- Det var noen ulidelig spennende timer, og vi tok ikke noe for gitt. Det var ikke før flyet var ute av kongolesisk luftrom at vi turte å tro at saken endelig var løst. Det handlet om alt fra å få landingstillatelse til andre byråkratiske utfordringer, sier Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, til Dagbladet.

Mange x-faktorer

En åtte år lang kamp med et ekstremt byråkratisk kongolesisk apparat har lært nordmennene at ikke noe kunne tas for gitt, ifølge Frenchs advokat, som har jobbet med saken i «rundt fire år».

- Vi har i lang tid hatt troen og trodd at dette var mulig. Vi har hatt grunn til det, men vi har også hatt god grunn til å tvile. Politisk uro og utskiftninger av sentrale personer... Det har vært mange x-faktorer, sier Graasvold og fortsetter:

- At det skjedde nå, er nok dels et resultat av at for noen måneder siden var bred enighet der nede om å få en løsning. Helt fra toppene og ut til de som skulle mene noe med saken. Parallelt fikk vi og UD til en konstruktiv dialog rundt en løsning. Dette har modnet seg, og nå skjedde det, sier advokaten.

KONGO: Drapsdømte Joshua French forteller om livet i militærfengselet Ndolo i Kongo. Det er den sterkestes rett som gjelder, ifølge French. Video: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Enorm påkjenning

Graasvold har sjøl ikke pratet med French.

- Han har vært gjennom en enorm påkjenning det siste halvannet døgnet, men har en god dialog med de rundt ham. Han er på sykehus og får helsehjelp og har absolutt alt han trenger rundt seg, sier han.

Nå skal Joshua French få tid med familien.

- Han har jo lenge hatt behov for en type helsehjelp som han ikke har kunnet få der nede. Det behovet springer ut i fra alt han har opplevd opp gjennom årene. Den hjelpen får han nå, og han har de absolutt beste forutsetninger til å komme til hektene, men trenger tid, sier Graasvold.

Turte ikke tro

Legger til:

- Mora er jo nå forferdelig glad. Hun turte nesten ikke tro på det, selv etter at han er hjemme. Hun er enormt lettet og det er en del å fordøye for henne og familien nå.

Kari Hilde French har jobbet for å få utlevert sønnen i åtte år, og har ifølge advokaten hatt en svært avgjørende rolle for at sønnen nå er fri. Spesielt hennes arbeid med å «følge opp religiøse ledere og kirkenettverk».

- Gjennom år har det vært jobbet med veldig langsiktige perspektiver. Nå er det helt kortsiktige perspektiver som gjelder: Å få Joshua til å komme seg, sier Graasvold.

- Gleden er ubeskrivelig

Kari Hilde French, publiserte onsdag kveld et innlegg på sin blogg, hvor hun beskriver gleden over å endelig ha fått sønnen hjem fra Kongo etter åtte år.

Blogginnlegget er signert Kari Hilde French, og Joshua Frenchs søster Hannah French.

- Takk til vår kjære sønn og bror for din livskraft, styrke og utholdenhet. Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivelig, skriver de.