KISANGANI: Ifølge internasjonal rett kan Joshua French forklare seg på sitt eget språk. Her er han på cella i sentralfengselet i Kisangani. 
Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet.
KISANGANI: Ifølge internasjonal rett kan Joshua French forklare seg på sitt eget språk. Her er han på cella i sentralfengselet i Kisangani. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet.Vis mer

French kan forklare seg på norsk

Dommer Serge Kabongo åpner opp for at Joshua French kan forklare seg på norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Etter planen skal rettssaken mot Joshua French starte klokka ni i morgen tidlig.

- Noe av det første som skjer er at jeg spør French om hvilket språk han vil forklare seg på, sier dommeren, kaptein Serge Kabongo, til Dagbladet.

Han forteller at det er den tiltaltes rettighet å selv velge språket han vil forklare seg på.

- Han kan snakke swahili, lingala, fransk eller engelsk. Hva som helst, sier dommeren.

- Kan han snakke norsk?

- Ja det må han gjerne gjøre.

- Men hva gjør dere med tolking da?

- Da må retten bare finne en tolk som kan oversette fra norsk.

Har ikke vurdert muligheten Frenchs forsvarer Hans Marius Graasvold har så langt ikke vurdert muligheten av at klienten hans forklarer seg på norsk.

- Det er ikke noen problemstilling vi har hatt noen grunn til å ta stilling til før nå, men jeg er på vei bort i fengselet og vil ta opp dette med French der, sier Graasvold.

Han minner om at det er en internasjonal rett alle har, til å kunne forklare seg i retten på sitt eget språk.

- Det er jo positivt at han sier dette, sier han.

Sensitiv Joshua French er tiltalt for å ha dopet ned og deretter kvalt vennen Tjostolv Moland med et tau. Moland ble funnet død på badet like utenfor deres felles celle 19. august i fjor. Like etter kom Kripos til Kongo og bisto i etterforskingen. Obduksjonen av Moland ble gjort av rettsmedisiner Arne Stary-Pedersen sammen med en kongolesisk kollega.

Kripos' entydige konklusjon er at det ikke ligger noe kriminelt bak dødsfallet til Moland.

- Dette er en litt sensitiv sak siden den inkluderer en utlending, men i utgangspunktet finnes det ikke store og små saker. Alle saker skal håndteres likt, sier dommeren.

Han sammenlikner med Domenique Strauss-Kahn-saken der den franske politikeren og økonomen var tiltalt for å ha voldtatt en stuepike i New York.

- Alle fulgte med på den saken, sier han.

Vitner Kabongo sier det er umulig å si noe om hvor lenge saken som starter i morgen vil vare.

- Det er opp til partene. Hvis vi plutselig må kalle inn vitner fra Norge eller andre steder kan det ta litt tid. Men foreløpig har ingen av partene levert inn noen vitnelister, sier han til Dagbladet i 13-tida i dag.

Advokat Hans Marius Graasvold sa til Dagbladet i går at de planlegger å levere en vitneliste i dag der de norske Kripos-etterforskerne som var i Kongo i august står oppført.

Politimennene kom til Kongo lørdag, først og fremst for å være disponible for retten dersom de skulle bli ønsket som vitner. Etter at rettssaken er ferdig har dommeren ti dager på seg til å gjøre ferdig dommen.

- Jeg må ha trua Tidligere i dag sa Joshua French til Dagbladet at han må ha trua på at rettferdigheten vil seire til slutt.

- Jeg må jo ha trua på en frifinnelse, at rettferdigheten vil seire til slutt, sier French.

- Tror du på frifinnelse nå i denne saken, eller tenker du på rettferdighet til slutt?

- Jeg må vel si begge deler, sier han.

Joshua French står denne gangen tiltalt for å ha drept sin gode venn og kompanjong Tjostolv Moland. Norske kriposetterforskere har deltatt i politiarbeidet og de konkluderer stikk i strid med den kongolesiske tiltalen.

Det ligger ikke noe kriminelt bak Molands dødsfall er deres konklusjon.