- French og Moland banket opp i fengselet

Advokat Morten Furuholmen sier at de to dødsdømte nordmennene har blitt banket opp og rundstjålet i fengselet i Kinshasa.

- BANKET OPP:  Joshua French og Tjostolv Moland på vei fra Kisangani til Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu  /Dagbladet
- BANKET OPP: Joshua French og Tjostolv Moland på vei fra Kisangani til Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Furuholmen forteller til Fevennen at han mottok et brev fra de to nordmennene i går.

- De beskriver svært brutale forhold og roper om hjelp. De har vært utsatt for fysiske overgrep av både fanger og betjenter. De har blitt rundstjålet og advokaten deres kommer ikke inn i fengselet, sier Furuholmen til avisa.

Han forteller at Moland og French nå frykter for egen sikkerhet.

- De har et helvete i fengselet og situasjonen er vanskelig å kontrollere. De føler seg rett og slett hjelpeløse, sier Furuholmen.

Ber Faremo gripe inn Furuholmen har i dag kalt inn til pressekonferanse, der han ifølge avisa vil komme med en appell til norske myndigheter om å gripe inn.

- Jeg mener at Stoltenberg nå må på banen. Grete Faremo må også ta kontakt med den kongolesiske justisministeren. Slik situasjonen har blitt kan det ikke være UD som håndterer saken på egen hånd, sier Furuholmen.

Furuholmen ønsker ikke å utdype budskapet overfor Dagbladet, men sier han vil gjøre det på den annonserte pressekonferansen i ettermiddag.

Ifølge avisa fikk Mathilde Moland snakket med sønnen Tjostolv for første gang på 14 dager. Sønnen virket da til å være i relativt god form, etter å ha slitt med sykdom.

Nye cellekamerater Ifølge det Dagbladet erfarer skal de to dødsdømte nordmennene de siste ukene ha fått flere nye cellekamerater, og for tiden deler de celle med fire andre. Det er ifølge Dagbladets opplysninger blant annet disse fire som skal ha utøvd vold mot de to dødsdømte nordmennene.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal begge ha blitt påført skader av volden de er påført i militærfengselet.

Dabladet har tidligere omtalt en rapport de to nordmennen selv har forfattet. Den tar for seg det de to nordmennene hevder er svært tøffe soningsforhold for de innsatte i Ndolo-fengselet.

I rapporten skriver de to blant annet om grov, ydmykende fysisk behandling. Ifølge den britiske organisasjonen Reprieve som jobber mot dødsstraff, tydeliggjør rapporten flere utfordringer ved det kongolesiske rettssystemet.

Dagbladet har vært i kontakt med UD's representant i Kinshasa, Gunvor Alida Endresen idag.

Hun bekrefter at hun nylig har vært å besøkt de to dødsdømte nordmennene i Ndolo-fengselet, men henviser til UD's pressevakt for ytterligere kommentar. Når Dagbladet ringer UD, sier pressevakt Marte Lerberg Kopstad at de ikke ønsker å kommentere French og Molands situasjon før Morten Furuholmen har avholdt sin pressekonferanse.

- Tortur forekommer Amnesty International har ingen konkret informasjon om soningsforholdene i Ndolo fengselet, der de to dødsdømte nordmennene for tiden soner. Men sier på generellt grunnlag at fengselsforholdene i det krigsherjede landet er svært dårlige

- Det eneste vi vet om Ndolo-fengselet er at bygningsmassen nylig er renovert. Men generelt er de gjeldende fengselsforholdene i Kongo helt forferdelige. De fleste fengslene er fryktelig overbefolket, det er dårlig med mat og generellt liten tilgang på medisinsk hjelp, sier kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Ingvild Gjone Lyberg til Dagbladet.

Hun forteller at det er rapportert om tilfeller av tortur i kongolesiske fengsler.

- Det er ingen utbredt systematisk tortur, men vi vet at former for tortur forekommer, sier hun.

- Det er også slik at dersom man har penger så er det mulig å betale seg til bedre soningsforhold, uten at vi i Amnesty kan si noe om det gjelder for de to nordmennene sier Lyberg.