3,3 MILLIONER: Fylkesmannen i Oslo og Akershus har betalt 3,3 millioner kroner i advokatutgifter for Joshua French og avdøde Tjostolv Moland i Kongo. Her er French under rettssaken der han sto tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland. I bakgrunne advokat Hans Marius Graasvold. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
3,3 MILLIONER: Fylkesmannen i Oslo og Akershus har betalt 3,3 millioner kroner i advokatutgifter for Joshua French og avdøde Tjostolv Moland i Kongo. Her er French under rettssaken der han sto tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland. I bakgrunne advokat Hans Marius Graasvold. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

French og Moland har kostet skattebetalerne 3,3 millioner kroner

Advokatutgifter betalt gjennom ordningen fri rettshjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har betalt 3,3 millioner kroner i advokatutgifter for Joshua French og avdøde Tjostolv Moland i Kongo.

Advokatutgiftene som er blitt utbetalt gjennom ordningen fri rettshjelp, framgår av regnskapet til Fylkesmannen, som VG har fått innsyn i.

Fri rettshjelp er et tilbud til personer som ikke har anledning til å betale for advokat selv.

Av de 3,3 millioner kronene stammer over 2,6 millioner kroner fra den første rettsrunden mot de to nordmennene i september 2009 i Kongo. Her ble begge dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Også i ankesaken i juni året etter ble de dømt til døden, men bare Moland ble dømt for selve drapet. De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

18. august i fjor ble Tjostolv Moland funnet død i fengselscellen han delte med French. I desember i fjor ble French tiltalt for å ha drept kameraten og 19. februar i år ble han dømt til livstid i fengsel for overlagt drap.

Norske myndigheter jobber fortsatt med å få til en løsning som innebærer at French kan komme hjem til Norge.

(NTB)