AKTIV: Tjostolv Molands advokat Andrè Kibambe jobber hardt for at klienten skal vinne ankesaken i høyesterett.  Her fotografert utenfor sitt kontor i Kinshasa.
Foto: TORE BERGSAKER
AKTIV: Tjostolv Molands advokat Andrè Kibambe jobber hardt for at klienten skal vinne ankesaken i høyesterett. Her fotografert utenfor sitt kontor i Kinshasa. Foto: TORE BERGSAKERVis mer

French og Moland kan få sone i Norge

Men da må de tape ankesaken i Kongos høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KINSHASA (Dagbladet): Tjostolv Molands advokat André Kibambe jobber nå på spreng her i Kinshasa for å kunne svare den militære påtalemyndigheten så godt som mulig.

Onsdag var han i møte hos domstolen og fikk høre at han og Joshua Frenchs forsvarer Guillaume Likwela har en uke på seg til å levere sine skriftlige tilsvar til aktoratets presentasjon.

Nå gjør advokatene det de kan for at dødsdommene mot nordmennene skal oppheves når den militære høyesteretten skal behandle saken mot nordmennene, trolig i mai-juni.

Paradoks Men vinner de fram i høyesterett vil det bli en seier som ikke bare smaker godt.

Seieren vil nemlig føre til at saken sendes tilbake til en ny behandling — trolig også denne gang i Kisangani.

— Dette er et paradoks for det er nesten umulig å ikke påpeke helt åpenbare feil og mangler, sier advokat Morten Furuholmen til Dagbladet.

For dersom Moland og French taper i høyesterett, og dødsdommene blir endelig bekreftet, kan de to nordmennene søke president Kabila om benådning.

Norsk og britisk UD kan også starte formelle samtaler med DR Kongo med sikte på å få i stand en soningsoverføring til Norge.

Sikker på å vinneSeier kan bli tap Kongos justisminister bekrefter til Dagbladet i dag at soningsoverføring er en løsning de ser for seg.

— Er det slik, Furuholmen, at dere egentlig ikke ønsker å vinne fram i Høyesterett?

— Dette er en utrolig komplisert situasjon. Vi ønsker jo å få til en hjemsendelse av de to så raskt som mulig. En ny ankerunde i Kisangani er på ingen måte ønskelig. Men når det er sagt er det også avsagt en dom som i ordets rette forstand er ulevelig, sier han.

Advokat Kibambe ser dilemmaet, men jobber uansett for fullt for å vinne fram i høyesterett.

Med alle feilene i den forrige dommen og i den forrige rettsprosessen er han klar på at det må ankes.

Han er også sikker på å vinne fram.

— Det er ikke jeg som sier at saken må tilbake til Kisangani. Det er loven, sier han.

- Kan sone i NorgeKongos justisminister bekrefter til Dagbladet at Moland og French kan sone i Norge.

På vei ut fra justisministeriet stanser Kongos justisminister for en prat med Dagbladet.

Norge og Kongo har i lengre tid hatt uoffisielle samtaler om hva som kan skje med Joshua French og Tjostolv Moland etter en rettskraftig dom.

— Så lenge familien til offeret blir kompensert skikkelig, ser jeg ingen grunn til at de to nordmennene ikke kan sone i Norge, sier justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo.

Hvis en soningsoverføring blir avtalt, vil Norge forplikte seg til å holde Moland og French i fengsel i Norge.

 Men grunnlaget for fengslingen vil ganske sikkert bli utfordret av nordmennenes advokater så snart de to setter føttene på norsk jord.

— Hva om de to blir sluppet løs når de kommer til Norge?

— Jeg stoler på det norske rettssystemet og jeg stoler på at Norge har respekt for internasjonal lov og bindende avtaler, sier han.

Han understreker at han som justisminister også er ansvarlig for menneskerettigheter.