PAKKET OG KLARE:  I formiddag håper Joshua French (til venstre) og Tjostolv Moland at de blir hentet på cella, fraktet til flyplassen i Kisangani for å komme til et annet fengsel i Kongos hovedstad Kinshasa. Her på cella i Kisangani i februar i år. FOTO: TORE BERGSAKER/DAGBLADET.
PAKKET OG KLARE: I formiddag håper Joshua French (til venstre) og Tjostolv Moland at de blir hentet på cella, fraktet til flyplassen i Kisangani for å komme til et annet fengsel i Kongos hovedstad Kinshasa. Her på cella i Kisangani i februar i år. FOTO: TORE BERGSAKER/DAGBLADET.Vis mer

French og Moland sitter reiseklare på cella

Joshua French og Tjostolv Moland håper det var «siste kveld med gjengen» i fengselet i Kisangani.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgentimene i dag sitter Joshua French (29) og Tjostolv Moland (30) pakket og reiseklare på cella i Kisangani for å bli hentet til flyplassen og transportert til fengselet i hovedstaden.

En så konkret beskjed flyttebeskjed har de drapsdømte nordmennene bare fått en gang før.

Torsdag skulle de også være ferdigpakket til klokka 10 lokal tid (11 norsk tid), men like før kom beskjeden om at ettermiddagsflyet klokka 15 var innstilt.

- Vi har fått beskjed om å gjøre oss klare til fredag også, men vi vet jo ikke hva som skjer, sa Joshua French da Dagbladet pratet med ham på telefon torsdag kveld.

Video Da satt han og Moland på cella, drakk kaffe og så videofilm med andre fanger. Det var rolig for opptøyer innenfor murene på det tidspunktet som begge de norske fangene håpet var «siste kveld med gjengen».

Det var i september under et møte i New York at utenriksministeren i Den demokratiske republikken Kongo formidlet flyttebeskjeden direkte til utenriksminister Jonas Gahr Støre - tidfestet til «i løpet av desember i år».

- Av hensyn til sikkerhetssituasjonen vil norske myndigheter ikke gi noen detaljer om disse planene nå, sa pressevakt Hilde Steinfeld i Utenriksdepartementet til Dagbladet torsdag kveld.

- Har sagt de møter opp Joshua French' mor Kari Hilde French har imidlertid fått konkret informasjon som gir håp at det blir noe av flyttingen nå på tross av en rekke flytende beskjeder før.

- Jeg har vært i direktekontakt med representanter i Kinshasa for både den norske og britiske ambassaden. De var begge klare til å møte Tjostolv og Joshua på flyplassen i Kinshasa torsdag ettermiddag. Og de er klare igjen fredag, sier Kari Hilde French til Dagbladet.

Britiske myndigheter er også involvert i fangetransporten fordi Joshua French har britisk far og dobbelt statsborgerskap.

Obersten kom Moren har også en annen konkret begrunnelse for at hun tror det blir flytting nå.

- Det var en oberst i Kisangani og fengselsdirektøren personlig som troppet opp på cella onsdag for å be dem pakke. Det har ikke skjedde tidligere. Da har det bare vært formidlet diffuse beskjeder fra myndighetene i hovedstaden, sier Kari Hilde French.