Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- French vil bli satt fri

Kongolesisk politikertopp til Dagbladet.

VETERAN:  Senator Pascal Masela Laka Ngaliema Kahungu er en veteran i kongolesisk politikk. Foto: Justin Mukwaya
VETERAN: Senator Pascal Masela Laka Ngaliema Kahungu er en veteran i kongolesisk politikk. Foto: Justin Mukwaya Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Senator Pascal Masela Laka Ngaliema Kahungu sier president Kabila har en plan for å sette fri Joshua French.

Kahungu er en tungvekter og gammel ringrev i kongolesisk politikk. Som senator sitter han i det øverste kammeret i det kongolesiske parlamentet. Der sitter han også i forsvarskomiteen og i den komiteen som har ansvaret for samarbeid med EU.

Presidentens plan Under gårsdagens finansdebatt tok han seg tid til en prat med Dagbladet i det som tilsvarer stortingskantina i Norge. Han kjenner godt til prosessen for å få løslatt Joshua French.

- Norske diplomater jobber hardt med den saken, sier han.

Mandag var spesialutsending Kai Eide i møte med president Kabila. Til stede var også den britiske ambassadøren og Kongos utenriksminister.

Den siste måneden har Eide hatt en rekke andre møter på høyt nivå. Britisk diplomati er også tungt inne i saken.

Kahungu forteller at diplomatene vil lykkes.

- Presidenten har en plan og vil gjøre noe. Han (French) vil bli satt fri, men jeg vet ikke når, sier han.

Kahungu representerer Kabilas støtteparti PPRD og er dermed en del av presidentens maktbase i senatet.

- Hvis vi bare tar det rolig vil dette gå helt bra til slutt, sier han.

Når Dagbladet spør hva han mener med å ta det rolig, bare smiler han og gjentar:

- Vi må bare ta det rolig.

Kontakter Men han snakker gjerne om hvorfor han mener det er viktig og riktig å sende French hjem.

- Det er viktig for Kongo å samarbeide godt med alle land i verden, sier han.

Som medlem av senatskomiteen som blant annet har ansvaret for samarbeid med EU er han engasjert i forholdet til Storbritannia, Frenchs andre hjemland.

- FORTSETTER I MORGEN: Rettssaken mot Joshua French skal etter planen fortsette i Ndolofengselet i morgen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- FORTSETTER I MORGEN: Rettssaken mot Joshua French skal etter planen fortsette i Ndolofengselet i morgen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Han tenker også på Frenchs egen situasjon.

- Han er utlending og hans plass er ikke her i Kongo. Han bør få reise hjem.

Nøkkelen for å få French hjem er ifølge Masela benådning fra Kabila, og at en slik benådning gjerne kommer etter innstilling fra justisdepartementet.

Senatet diskuterer i disse dager en omfattende amnestilov, men dette amnestiet skal gjelde politiske fanger og tidligere geriljasoldater.

Kjørt på sykehus I går ettermiddag ble Joshua French kjørt til sykehus for en legesjekk etter at han meldte fra om plager. Etter sjekken bar det tilbake til fengselet. Litt tidligere på dagen meldte advokat Hans Marius Graasvold fra om at French skulle skjermes fra mediene etter at han har følt seg sliten.

- Som dere sikkert forstår, har French vært under et enormt press de siste fire-fem årene. Dette kulminerte nærmest tirsdag da rettssaken ble avbrutt, sier advokaten.

Rettssaken skal etter planen fortsette i morgen.

- Ukjent for Norge Ifølge en intern rapport fra den amerikanske ambassaden i Kongo som ble lekket til Wikileaks, er Masela (74) en politiker fra Mobutu-tida som nå støtter den sittende presidenten, Joseph Kabila.

Mobutu Sese Seko var diktatoren som styrte landet fra 1965 til 1997. Masela ble folkevalgt første gang i 1981 og har også en fortid som politisjef. Den norske spesialutsendingen Kai Eide kjenner ikke til senatoren.

- Dette er første gang vi hører dette navnet. Eide har ikke hatt møter med ham, og vi er ikke kjent med at presidenten skal ha en slik plan, sier ministerråd Jon Otto Brødholdt, som er i Kinshasa for å bistå Eide.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media