Frenchs mor: - Vaktene har ikke viet ham nok oppmerksomhet, derfor tok han en tur utenfor

Besøkte sønnen i Ndolo-fengselet i går.

 FRENCHS MOR:  - I dag har mediene skrevet nyheten om at Joshua er fanget etter «rømningsforsøk». Jeg vet ikke om det er det rette ordet for hva som skjedde, forteller moren til Joshua French, Kari Hilde French, i en blogg på på freefrenchmoland.com. Dette bildet er fra august i fjor under et besøk av Ndolo-fengselet i Kinshasa. Arkivfoto: John T. Pedersen / Dagbladet.
FRENCHS MOR: - I dag har mediene skrevet nyheten om at Joshua er fanget etter «rømningsforsøk». Jeg vet ikke om det er det rette ordet for hva som skjedde, forteller moren til Joshua French, Kari Hilde French, i en blogg på på freefrenchmoland.com. Dette bildet er fra august i fjor under et besøk av Ndolo-fengselet i Kinshasa. Arkivfoto: John T. Pedersen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French ble 3. august pågrepet på åpen gate i Kongo etter det kongolesiske myndigheter betegner som et fluktforsøk.

French ble i våres overført til en leilighet med lettere soningsforhold, på grunn av helsetilstanden hans.

Dagbladet har i dag snakket med Kari Hilde French, Joshua Frenchs mor. Hun er i Kongo, men ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Kari Hilde French har i dag likevel valgt å skrive om episoden på freefrenchmoland.com.

- I dag har mediene skrevet nyheten om at Joshua er fanget etter «rømningsforsøk». Jeg vet ikke om det er det rette ordet for hva som skjedde. Han har sittet i et hus utenfor fengselet i en stund. Vaktene ved Ndolo-fengselet har ikke viet ham nok oppmerksomhet, derfor tok han en tur utenfor. Joshua har ikke vært ute i frisk luft og han har ikke sett solskinn på månedsvis, skriver Frenchs mor.

- Ikke funnet ved elven Ifølge Frenchs advokat Hans Marius Graasvold tror kongoleserne at han forsøkte å komme seg til Kongo-elva, og videre til DR Kongos naboland Kongo Brazzaville.

Ifølge kilder Frenchs mor har snakket med, ble han ikke funnet nær noen elv.

- Ifølge det jeg har hørt i dag, ble han ikke funnet nær elven, men i byen, skriver Kari Hilde.

Nå er Joshua French tilbake i Ndolo-fengselet, hvor han satt før han fikk lettere soningsvilkår.

- Nå er Joshua tilbake i Ndolo-fengselet. Han er plassert i samme celle, sammen med ti andre personer, som han har vært i tidligere. Da jeg ankom fengselet i går ble jeg hjertelig tatt imot av vakter og fanger jeg kjente fra før, og jeg hadde en langt besøk hos Joshua, forteller Frenchs mor.

Frykter for helsa Nå frykter moren for helsa til sønnen.

- Både i går og i dag har jeg besøkt ham i cellen. Når jeg er her i Kongo gir jeg ham mat, noe som det betyr daglige besøk. Vi er redd for at hans helse vil bli verre igjen i et overbefolket fengsel.

Helt siden rettssaken mot ham i februar, der han ble dømt til livstid i fengsel for å ha drept Tjostolv Moland, har French hatt behov for tett oppfølging av helsepersonell. I flere perioder har han ikke fått dette.

Kontinuerlig vakthold French skal ha hatt kontinuerlig vakthold av kongolesisk militært politi også i leiligheten som han var overført til.

Graasvold mener French ikke ville hatt noen reelle muligheter til å lykkes med et fluktforsøk. Etter det Dagbladet kjenner til gikk French ut av bygget, tuslet langs landeveien og ble plukket opp ikke langt unna huset.

- Helsetilstanden hans tilsier ikke at han vile vært i stand til å lykkes med det, sier advokaten til Dagbladet.

- Jeg har ikke inntrykk av at dette var noe som var planlagt. Meg bekjent hadde han eksempelvis ikke med seg noe utstyr.

- Negativt Avtalen om at French skulle få lov å bo i privatboligen var etter det Dagbladet kjenner til ikke sanksjonert til topps i hos kongolesiske fengselsmyndigheter, og ble i UD vurdert som svært skjør.

- Hva betyr dette for framtiden?

- Det betyr at han er tilbake i fengselet. Det er negativt, da helsetilstanden hans tilsier at han trenger behandling utenfor fengselet. Jeg blir dessverre ikke overrasket hvis de nå ønsker å ha ham i fengselet framover, men jeg håper de vil forstå at han ikke er frisk og at dette kan ha vært et uttrykk for desperasjon.