LAKSETRØBBEL: Ikke bare lakselus og rømming som plager oppdrettsnæringa, men også tvilsom ressursutnytting i andre land. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen kommer selv fra oppdrettsnæringa og har eierinteresser i to selskaper. Foto: Jacques Hvistendahl.
LAKSETRØBBEL: Ikke bare lakselus og rømming som plager oppdrettsnæringa, men også tvilsom ressursutnytting i andre land. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen kommer selv fra oppdrettsnæringa og har eierinteresser i to selskaper. Foto: Jacques Hvistendahl.Vis mer

Fôrer opp laksen på fiskeolje fra Vest-Sahara

Sinkaberg-Hansen er ett av flere norske oppdrettsselskaper som har kjøpt fôr med fiskeolje fra det okkuperte territoriet, i strid med norske retningslinjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara havner i fôret til norsk oppdrettslaks, deriblant laksen til fiskeriministerens familieeide selskap, SinkaBerg-Hansen.

Det norske selskapet GC Rieber Oils har tidligere erkjent at de gjennom flere år har kjøpt fiskeolje fra Vest-Sahara, noe som ifølge Utenriksdepartementet er i strid med norske og internasjonale retningslinjer. Kritikerne mener at ressursutnyttelse der er det samme som å stjele maten ut av munnen på det fattige og undertrykte nomadefolket saharawiene.

GC Rieber selger olje til fiskeforselskapet Ewos, eid av statens lakseselskap Cermaq. Store norske oppdrettsselskaper, som statlig eide Mainstream og fiskeriministerens selskap Sinkaberg-Hansen, kjøper fiskefôr fra Ewos.

Det får Dagbladet opplyst av fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. Hun henviser til ledelsen i Sinkaberg-Hansen for kommentar.

AVSLØRT: SVT-programmet Uppdrag Granskning avslørte svensk fiske i uregulert farvann utenfor Vest-Sahara. Varene ender opp i helsekost og norsk oppdrettslaks. Foto: SVT.
AVSLØRT: SVT-programmet Uppdrag Granskning avslørte svensk fiske i uregulert farvann utenfor Vest-Sahara. Varene ender opp i helsekost og norsk oppdrettslaks. Foto: SVT. Vis mer

Administrerende direktør, Finn Sinkaberg, ser ikke på dette som hans problem.

- Det kan ikke være den enkelte oppdretters oppgave å finne ut av dette. Det dukker opp slike saker med jevne mellomrom. Vi kan ikke skifte leverandør hver gang, sier han til Dagbladet.

Fiskeolje utgjør cirka en tredjedel av ingrediensene i fiskefôret.

FÔRFABRIKKEN: Statlig eide Ewos lager fiskefôr av ressurser fra Vest-Sahara. Foto: SCANPIX.
FÔRFABRIKKEN: Statlig eide Ewos lager fiskefôr av ressurser fra Vest-Sahara. Foto: SCANPIX. Vis mer