Fôrer opp laksen på fiskeolje fra Vest-Sahara

Sinkaberg-Hansen er ett av flere norske oppdrettsselskaper som har kjøpt fôr med fiskeolje fra det okkuperte territoriet, i strid med norske retningslinjer.

LAKSETRØBBEL: Ikke bare lakselus og rømming som plager oppdrettsnæringa, men også tvilsom ressursutnytting i andre land. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen kommer selv fra oppdrettsnæringa og har eierinteresser i to selskaper. Foto: Jacques Hvistendahl.
LAKSETRØBBEL: Ikke bare lakselus og rømming som plager oppdrettsnæringa, men også tvilsom ressursutnytting i andre land. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen kommer selv fra oppdrettsnæringa og har eierinteresser i to selskaper. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara havner i fôret til norsk oppdrettslaks, deriblant laksen til fiskeriministerens familieeide selskap, SinkaBerg-Hansen.

Det norske selskapet GC Rieber Oils har tidligere erkjent at de gjennom flere år har kjøpt fiskeolje fra Vest-Sahara, noe som ifølge Utenriksdepartementet er i strid med norske og internasjonale retningslinjer. Kritikerne mener at ressursutnyttelse der er det samme som å stjele maten ut av munnen på det fattige og undertrykte nomadefolket saharawiene.

GC Rieber selger olje til fiskeforselskapet Ewos, eid av statens lakseselskap Cermaq. Store norske oppdrettsselskaper, som statlig eide Mainstream og fiskeriministerens selskap Sinkaberg-Hansen, kjøper fiskefôr fra Ewos.

Det får Dagbladet opplyst av fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. Hun henviser til ledelsen i Sinkaberg-Hansen for kommentar.

Administrerende direktør, Finn Sinkaberg, ser ikke på dette som hans problem.

- Det kan ikke være den enkelte oppdretters oppgave å finne ut av dette. Det dukker opp slike saker med jevne mellomrom. Vi kan ikke skifte leverandør hver gang, sier han til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer