Freser mot Bondevik

Frp-leder Carl I. Hagen reagerer sterkt på et avisoppslag der statsminister Kjell Magne Bondevik nærmest anklager Frp for løftebrudd i barnehagesaken. Bondevik hevder at avisoppslaget ikke er dekkende for det han mener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I følge Dagsavisen i dag sier Bondevik at regjeringen og Frp i forbindelse med revidert budsjett ble enige om at ingen partier skulle inngå avtaler som svekker budsjettbalansen. Han påpeker at barnehageavtalen som Frp har inngått med Ap, SV og Sp, øker utgiftene i revidert med 98 millioner kroner.

Statsministeren beskylder ikke Frp direkte for løftebrudd, men etterlyser en presisering og ber Frp «tenke gjennom dette».

Avviser

I et brev til Bondevik sier Hagen at barnehageavtalen overhodet ikke bryter med avtalen om revidert budsjett, og at han på vegne av Frps stortingsgruppe vil ha seg frabedt en slik mistenkeliggjø ring.

Han varsler at slike uttalelser kan gjøre Frps forhold til regjeringen dårligere.

- Denne type insinuasjoner gjør det meget vanskelig for oss å innta en positiv generell holdning til din regjering, skriver Hagen.

I et tilsvarende brev til regjeringspartienes parlamentariske ledere sier Hagen at barnehageavtalen er lansert med full inndekning, og at den ikke bryter med avtalen om revidert budsjett.

Han viser til at avtalen om revidert nasjonalbudsjett er inngått med regjeringspartiene på Stortinget, og sier at han vil ha seg frabedt at regjeringsmedlemmer, inkludert statsministeren, omtaler avtalen på en måte som er negativ for Frp, og som trekker partiets troverdighet i tvil. Hagen understreker at regjeringen som sådan ikke er part i denne avtalen.

- Hvis det er uenighet om overholdelse av avtaler, forventer vi at det er avtalepartnerne, altså regjeringspartiene på Stortinget, som reiser saken overfor oss, skriver Hagen.

Skylder på avisa

Statsministeren skriver i et tilsvar til Hagens brev at overskriften og ingressen i avisa ga feil inntrykk i forhold til hans uttalelser, og at han ikke har beskyldt Frp for løftebrudd.

Bondevik mener at de fire partienes varslede kutt på «Ymse-posten» med 84 millioner kroner i realiteten kan innebære en svekkelse av budsjettbalansen. Han mener at bevilgningen ikke er større enn nødvendig, blant annet på bakgrunn av lønnsoppgjøret.

-Derfor hadde det vært naturlig om dette var blitt tatt opp med regjeringspartienes representanter i finanskomiteen som avtalepartner. Jeg håper Fremskrittspartiet fortsatt kan være åpen for dette, skriver Bondevik i sitt tilsvar.

(NTB)

KRANGLER: Tonen er ikke på det mest hjertelige mellom Carl I. Hagen og Kjell MAgne Bondevik om dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer