Freser mot Chirac og Schröder

BERLIN (Dagbladet): Jörg Haider (50) triumferer etter at EUs såkalt tre vise menn går inn for å oppheve straffetiltakene mot Østerrike. Han latterliggjør president Jacques Chirac og forbundskansler Gerhard Schröder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en katastrofe for Chirac. Han er en Napoleon i lommeformat, som har møtt sitt Waterloo. Napoleoner møter alltid sitt Waterloo, spotter den østerrikske høyrepopulisten i et intervju som blir offentliggjort i morgendagens utgave av ukemagasinet Format i Wien.

- Schröder trodde han kunne kaste skitt på Østerrike for å ta oppmerksomheten bort fra Tysklands egen tyngende, historisk arv. Det forteller hva slags personlighet vi har å gjøre med, sier Haider om den tyske regjeringssjefen.

Han holder Chirac og Schröder ansvarlig for sanksjonene som EU innførte mot Østerrike etter at Haiders parti (FPV) dannet regjeringskoalisjon sammen med det konservative folkepartiet VVP i februar.

Slag i lufta

Med innstillingen fra den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari og de to andre medlemmene av de vises råd har bruk av sanksjoner igjen vist seg som et slag i lufta, som i verste fall har virket motsatt av hva som var tilsiktet.

De tre vise konkluderer også med at sanksjonene utelukkende har tjent til å fylke østerrikerne enda tettere rundt Haider. Og det eneste de har å pirke på i Østerrike, er at Haiders parti har utnyttet fremmedfrykten i sin valgkamp.

Oppheves

For øvrig slutter regjeringen i Østerrike «helt og fullt opp om de felles europeiske verdier», sier de tre vise menn - drøye sju måneder etter at alperepublikken ble stemplet som bortimot et nytt Serbia i Europa.

Nå forsikrer EU-kommisjonens president Romano Prodi og Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker på vegne av unionens politiske ledere at handling vil følge ord. Straffetiltakene vil bli formelt opphevet ved første anledning.

- Jeg regner med en umiddelbar normalisering av forbindelsene til de 14 andre EU-landene. Jeg er ikke den som bærer nag, sier Østerrikes konservative kansler Wolfgang Schüssel.

Visekansler?

Haider kan på sin side starte forberedelsene til å flytte fra Klagenfurt, der han nå er regjeringssjef i delstaten Kärnten, til Wien.

I Wien summer ryktene om at Haider så snart bråket rundt EU-sanksjonene har lagt seg, vil overta Susanne Riess-Passers plass som visekansler.

Jörg Haider understreker at han er bare stolt over å bli kalt «høyrepopulist».

- At jeg er populist, betyr bare at jeg står folk nær sier han.

Han vil heller ikke slutte å forfølge landsmenn som kritiserer ham. Haider forsvarer sitt partis justisminister Dieter Böhmdorfer, som i neste uke blir møtt av mistillitsforslag i parlamentet for sine metoder for å bringe kritikere til taushet.

- Det er da bare rimelig at folk som baksnakker sitt eget land i utlandet, blir trukket til ansvar i retten. Slik tenker jeg også, sier Jörg Haider til Format.

Uten risiko for å bli straffet av EU.