Bakke-Jensens nye jobb

Freser mot Nybø:
- Respektløs

Næringsminister Iselin Nybø (V) vil ikke diskutere Frank Bakke-Jensens nye jobb, ifølge Arbeiderpartiet. Hun skal ha takket nei til debatt ved minst fire anledninger.

TIK-TOKER: Næringsminister Iselin Nybø vil fortelle at det snart er på tide å skru klokka framover, men er kanskje litt treg til å kaste seg på TikTok-trenden. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Næringsminister Iselin Nybøs opptreden beskrives som et «demokratisk problem» av Ap-slugger Dag Terje Andersen.

- Flere ganger har pressen forsøkt å få henne i debatt med meg, men av ulike årsaker, vil hun ikke bidra til mer åpenhet i denne saken, sier Andersen til Dagbladet.

Bakgrunnen er diskusjonen rundt forsvarsminister Frank Bakke-Jensens (H) nye jobb. Han ble utnevnt som ny fiskeridirektør i september i fjor uten at Høyre-statsrådens navn framgikk av den offentlige søkerlista til stillingen. Det var Bakke-Jensen selv som ba om dette.

Det var ukeavisa Dag og Tid som først løftet fram problemstillingene rundt Frank Bakke-Jensen-ansettelsen.

Hemmelighold

Etter hva Dagbladet forstår skal det være minst fire anledninger hvor Andersen har takket ja til debatt, og Nybø sier nei.

- Nå har jeg bare et stående «ja» hos debattprogrammene, så får jeg komme hvis Nybø makter å finne tid og lyst, sier han.

Nærings- og fiskeridepartementet, som Nybø leder, begrunnet hemmeligholdet blant annet med at han har stillingen som forsvarsminister, som krever særlig tillit og stabilitet.

Hemmeligholdet får kraftig kritikk fra opposisjonen på Stortinget.

- Demokratisk problem

- Det er jo dessverre passende at det er i en sak om hemmelighold at Nybø ikke vil diskutere. Det er synd, for offentligheten fortjener innsyn i hva som faktisk har skjedd da Bakke-Jensen ble ny fiskeridirektør.

- Det er et demokratisk problem at Nybø ikke vil diskutere saken, legger han til.

Freddy André Øvstegård (SV) sier saken vitner om en mangel på respekt fra statsråd Nybø sin side.

- Nybøs mørkelegging av denne saken viser manglende respekt for både offentligheten og fiskerisektoren. Det ødelegger for debatten og det kritiske søkelyset på myndighetene. Hvis ministere i høyreregjeringa tror at de bare kan gjemme seg fra kritikk og ikke stå til ansvar for offentligheten, så er det en politisk kultur som minner mer om ikke-demokratiske land enn Norge.

«Nekter å svare for seg»

Klassekampen skrev lørdag at Iselin Nybø nekter å svare for seg. Men Nybø selv mener hun både svarer for seg til journalister og Stortinget.

- Jeg er både blitt intervjuet og svart på en rekke spørsmål fra Klassekampen og andre medier om ansettelsen av ny fiskeridirektør, så at jeg ikke har svart på spørsmål fra pressen i denne saken er overhodet ikke riktig, skriver Nybø i en e-post til Dagbladet.

Nybø skriver at spørsmålene fra Klassekampen er de samme hun har fått fra kontroll- og konstitusjonskomiteen og at hun ønsker å svare Stortinget først.

Næringsministeren mener heller ikke at hun har vært fraværende i den offentlige debatten om den kontroversielle ansettelsen.

- Jeg mener at jeg har deltatt i den offentlige debatten og bidratt til å belyse alle deler av denne saken. Dag Terje Andersens omtale av min manglende deltakelse i den offentlige debatten i denne saken er derfor det jeg vil kalle for en skivebom, skriver Nybø og avslutter med at Andersen hadde mulighet til åpent å stille alle spørsmål han ønsket under den åpne høringen 9. april.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer