BARNEEKSPERTENS FALL:  Nibarnsmor Anna Wahlgren har i mange år gitt foreldre råd om hvordan de skal oppdra barna sine. Nå har datteren gitt ut bok, som gir et svært dystert bilde av hva slags oppvekst hun ga sine egne barn.  
Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
BARNEEKSPERTENS FALL: Nibarnsmor Anna Wahlgren har i mange år gitt foreldre råd om hvordan de skal oppdra barna sine. Nå har datteren gitt ut bok, som gir et svært dystert bilde av hva slags oppvekst hun ga sine egne barn. Foto: Hans A Vedlog / DagbladetVis mer

«Fôret med mugne mat- varer og truet med kniv»

Datteren til den svenske barneeksperten Anna Wahlgren avslører sin mørke barndom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). Den omstridte svenske forfatteren Anna Wahlgren (68) er mest kjent i Norge for sine bøker om barneoppdragelse, «Barneboka» (1983) og «La barnet ditt sove hele natten» (2006).

«Barneboka» har solgt i over én million eksemplarer, og Wahlgren har  i to tiår vært ute i mediene med råd til foreldre om hvordan de skal oppdra barna.

Nå har datteren Felicia, under pseudonymet Felicia Feldt, også utgitt bok. Den gir et mørkt bilde av den oppveksten hun selv hevder å ha hatt.

Truet med kniv I boka «Felicia forsvant» beskrives blant annet hvordan datteren valgte å ikke snakke i tre måneder, og hvordan mora hatet henne for det, skriver den svenske avisa Expressen. Mora sto og skar opp agurk da hun vendte seg mot Felicia og sa:

- Nå har det seg slik at hvis du ikke begynner å prate med meg igjen, så kommer jeg til å stikke denne kniven i deg. Og deretter kommer jeg til å stikke den i meg selv. Og jeg mener alvor, skal moren ha sagt.

Datteren forteller også om hvordan hun og søsknene i 1974 skal ha blitt alvorlig underernærte etter å ha blitt fôret med mugne matvarer, mel med melbiller og svartbrente måltider, og hvordan hun ble utsatt for både fysisk og psykisk mishandling.

Ni barn Tida etter at «Barneboka» kom ut i 1983, skal ha vært preget av utagerende festing.

- Mamma er ute nesten jevnlig, skriver hun, og forteller hvordan hun som 13-åring måtte ta hånd om søsknene sine.

Wahlgren har ni barn med tre ulike menn, og hun har vært gift sju ganger. Datteren skriver om hvordan noen av søsknene plutselig får greie på hvem som er deres virkelige far.

- Hun stumper plutselig sigaretten i askebegeret på bordet og sier. «Det er pappas bror. Deres onkel.», refererer Aftonbladet fra boka.

- Kom som en overraskelse Selv om historiene er kontroversielle, så var ikke forlaget i tvil om de skulle gi ut boken.

- Det som avgjorde saken for meg er dels at dette er en veldig sterk beskrivelse om en vanskelig barndom og dels at moren er en offentlig person som de siste 20 årene har gitt foreldre råd om hvordan de skal oppdra barna sine, sier Svante Weyler i Weyler forlag til Expressen, og legger til at han ikke har noen grunn til å betvile innholdet i boka.

Expressen har vært i kontakt med Anna Wahlgren, som har gitt en skriftlig kommentar til avisa:

- Felicia er 44 år gammel. Mange middeladrende mennesker trenger å bearbeide sine opplevelser i barndommen. Jeg kommer ikke til å diskutere Felicia i offentligheten. Jeg skulle ønske vi kunne ta denne diskusjonen internt i familien i stedet. Med boka forsøker Felicia og ta min heder og ære fra meg. Jeg svarer med å ikke gjøre det samme mot henne, skriver Wahlgren.

Anmeldt flere ganger Bøkene til Wahlgren er basert på opplevelsene hennes med å oppdra alle barna mer eller mindre alene, og «La barnet ditt sove hele natten» inneholder råd som er stikk i strid med WHOs anbefalinger.

Landsforeningen for uventet barnedød har også advart mot Wahlgrens råd i denne boka om å la babyer sove på magen. Forfatteren er tidligere anmeldt ved flere anledninger.

«Barneboka» er til salgs i Norge og bokomtalen lyder som følger:

«Forfatteren har født og oppdratt ni barn, og vært så å si alene om omsorgen og forsørgerbyrden. Boka er preget av hennes egne klare synspunkter. Hun forteller om små og store opplevelser med sine egne barn, og gir praktiske råd underveis. Boka fungerer også som et oppslagsverk, ordnet etter temaer fra svangerskap og fødsel via spedbarns- og småbarnsperioden til tenåringsstadiet», står det å lese på Norli sine nettsider.

Flyttet sammen med venninne I 2002 flyttet Wahlgren sammen med Birgitta Mohlin. Paret møttes under en bokmesse i Gøteborg for ti år siden.

- Jeg kaller det absolutt kjærlighet, og det gjør hun også. Vi krangler ikke, vi bare samarbeider, sa forfatteren i et intervju med Expressen i fjor.

Paret har ikke noe seksuelt forhold, men det er heller ikke noe Wahlgren savner.

- Jeg er så gammel, så min interesse for sex er ikke så stor, sier hun.